Jedliście największy owoc rosnący na drzewie? Zobaczcie, jakie dania można przygotować z Jackfruita

i

Autor: Commplace/mat.prasowe Jedliście największy owoc rosnący na drzewie? Zobaczcie, jakie dania można przygotować z Jackfruita

Jedliście największy owoc rosnący na drzewie? Zobaczcie, jakie dania można przygotować z jackfruita

2023-03-06 14:12

Jackfruit to największy owoc rosnący na drzewie, a jego waga dochodzi do 40 kg. Jednocześnie jackfruit należy do najbardziej kalorycznych owoców na świecie i stanowi doskonałe źródło energii dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Odpowiednio przyprawiony może z powodzeniem zastąpić mięso w diecie wegan i wegetarian. Zobaczcie, jakie dania można przygotować z jackfruita.

Jackfruit nie należy do zbyt popularnych owoców w Polsce, ale wkrótce może się to zmienić. Okazuje się bowiem, że jackfruit może stanowić doskonałe uzupełnienie coraz popularniejszej diety wegańskiej lub wegetariańskiej, nie tylko z powodzeniem zastępując mięso, ale też urozmaicając codzienną dietę.

Jackfruit jest największym na świecie owocem rosnącym na drzewie bochenkowym chlebowca. Pojedyncze owoce osiągają długość nawet 90 cm i wagę dochodzącą do 40 kg. Uprawiany jest głównie w ciepłych regionach Indii i Bangladeszu. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym coraz częściej gości jednak na stołach europejskich.

- Dojrzały, żółty owoc dzięki korzystnemu stosunkowi glukozy do fruktozy jest dobrym źródłem energii dla osób uprawiających sport wytrzymałościowy lub po prostu dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Wysoka zawartość beta karotenu nadaje pięknego kolorytu skórze i dodatkowo chroni ją przed szkodliwym działaniem UV, działa też przeciwstarzeniowo. Zawartość witaminy A poprawia prawidłową pracę narządu wzoru, a zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi - wyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny firmy De Care. - Natomiast młody, niedojrzały jackfruit jest niskokaloryczny, sprawdzi się w diecie ketogenicznej i posiada niski indeks glikemiczny. Podobnie jak jego żółta odmiana jest bogaty w potas, a dodatkowo jest odpowiedni dla osób na diecie low Fodmap, czyli m.in. dla zmagających się z dolegliwościami jelita drażliwego.

Owoce jackfruita spożywa się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się również nasiona. Owoc jackfruita jest lekko słodki, przypominając teksturą mango. Posiada neutralny smak i aromat, a przy tym z łatwością przyjmuje aromaty przypraw, dlatego wystarczy go w odpowiedni sposób przyprawić, aby stał się alternatywą dla wielu popularnych dań, w tym m.in. potraw mięsnych.

- Owoc można gotować, smażyć, dusić, piec czy panierować - dodaje Monika Wodyczko. - Ma konsystencję podobną do mięsa, dlatego możemy go wykorzystać do przygotowania burgerów, gulaszy, kebabów czy popularnego curry z mleczkiem kokosowym.

W poniższej galerii prezentujemy przykładowe dania, jakie możemy przygotować z Jackfruita:

Krajowa Wystawa Psów Rasowych w Rydzynie koło Leszna