Tradycyjne produkty z województwa łódzkiego
Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego opublikował listę produktów, które zostały uznane za produkty tradycyjne dla województwa łódzkiego. Wśród nich są produkty mleczne (kozi twaróg z Eufeminowa, zsiadłe mleko z Dionizowa), produkty mięsne( kiełbasa sołtysa z Bilskiej Woli, pasztety z Głowna), warzywa i owoce(konfitura z żurawiny z Osse, konfitura wiśniowa z Kałęczewa) czy miody(miody z doliny rzeki Mrogi, miody z doliny rzeki Bzury).
Ale poza produktami spożywczymi, z województwem łódzkim kojarzą się też przeróżne dania gotowe. Serwowane są w restauracjach z typową, regionalną kuchnią, których w Łodzi nie brakuje. Ale możemy też zaskoczyć bliskich, szczególnie tych starszych, którzy pamiętają dawne smaki Łodzi i przygotować je samemu!
Polecany artykuł:
Potrawy z województwa łódzkiego
-
Zalewajka
Zalewajka to chyba najbardziej znana zupa z województwa łódzkiego. Podstawowym składnikiem zupy są ziemniaki, żur i kiełbasa. Różnicą pomiędzy żurem i zalewajką, a barszczem białym to fakt, że pierwsze zupy przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz na zakwasie z mąki pszennej.
-
Kluski żelazne
Swoją nazwę zawdzięczają barwie, ponieważ kiedy są ugotowane, wyglądają jakby były ze stali. Stanowią ciekawy dodatek obiadowy do mięs, ale mogą też pełnić funkcję samodzielnego dania. Przygotowuje się je m.in. z ziemniaków i mąki.
-
Kwosek z prażuchami
Prażuchy, czyli kluski przyrządzane z ziemniaków i uprażonej lub zaparzonej mąki pszennej. Natomiast kwosek to bardzo prosta zupa, wykorzystująca nadmiar kwasu z kapusty kiszonej.
-
Ratarczuch
Ten dziwnie brzmiący przysmak to placek z mąki gryczanej. Ale nie takiej zwykłej, a z pełnego przemiału, zwykle niestosowanej do wypieków. Kiedyś, tradycyjnie był wypiekany w piecach ceglanych, czemu zawdzięczał aromat i smak. Sam placek wyglądem przypomina bochenek chleba.
-
Kugiel
Najprościej mówiąc kugiel to zapiekanka z żeberek, golonki i ziemniaków. Całość jest bardzo aromatycznie przyprawiona, najczęściej cebulą, solą i pieprzem. W Łodzi danie to spróbujemy m.in. w restauracji Galicja.
-
Kapusta z grochem
Chociaż obecnie kapusta z grochem znana i lubiana jest w całej Polsce, kiedyś była to potrawa typowo łódzka. Typowo wigilijne danie popularność zyskało dzięki powszechnej dostępności kapusty oraz jej łatwemu przechowywaniu.
-
Polewka gruszkowa
Zupa z gruszek w XIX wieku należała do ulubionych i najczęściej przygotowywanych potraw tradycyjnych, przede wszystkim w Łowieckiem. Jest to zawiesista zupa o brązowej barwie i słodko-kwaśnym smaku, mająca wspaniały aromat dojrzałych gruszek.
-
Śledzie pod pierzynką
To nic innego jak śledzie podawane na zimno w towarzystwie pieczonych lub ugotowanych ziemniaków. Odpowiednie przygotowanie ryby wymagało ich długiego moczenia w wodzie, a następnie 2-3 godzinnej kąpieli w mleku.
-
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami podaje się najczęściej w towarzystwie kapusty zasmażanej i boczku, co szokuje wiele osób. Danie to jednak dostarcza nam wyjątkowych połączeń smakowych.