Jakie dania można przygotować z Jackfruita?
MAKARON SOBA Z RAGU Z ZIELONEGO JACKFRUITA
SKŁADNIKI:
- 100 g makaronu soba House of Asia
- 400 g jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżki pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała marchew starta na tarce
- 500 ml passaty pomidorowej
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g masła
- Świeże zioła do podania
- Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
- Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.
foto: Commplace/mat.prasowe
TACO Z SZARPANYM JACKFRUITEM ZIELONYM
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1 puszka jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżeczki pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 opakowanie Taco shells Casa de Mexico
- 2 łyżeczki przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
- 100 g sosu BBQ z Chipotle Casa de Mexico
- 2 średnie cebule pokrojone w pióra
- 100 ml wody
Pasta z fasoli pinto:
- 3 łyżki pasty z fasoli Pinto Casa de Mexico
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
- Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
foto: Commplace/mat.prasowe
RYŻ Z ŻÓŁTYM JACKFRUITEM I KREMEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI:
- 565 g jackfruita żółtego krojonego Quality Food
- 100 ml kremu kokosowego Kara
- 200 g ryżu jaśminowego House of Asia
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
- Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym. Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.
foto: Commplace/mat.prasowe
LODY Z ŻÓŁTEGO JACKFRUITA
SKŁADNIKI:
- 1 puszka Jackfruita żółtego krojonego Quality Food (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
- 400 g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
- Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
- Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
- Udekoruj kawałkami mango.
foto: Commplace/mat.prasowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...