Tłusty czwartek. Kiedy obchodzimy?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Święto to obchodzimy w ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. W tym roku wypada to 16 lutego. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Według dawnych wierzeń, ci, którzy nie zjedzą tego dnia słodkości, przyciągną do siebie nieszczęścia.
Polecany artykuł:
Fit pączki. Mają ponad połowę mniej kalorii!
Tradycyjne pączki smażone są na głębokim tłuszczu, co niezbyt korzystnie wpływa na nasz organizm. Pączki mają też bardzo dużą ilość kalorii, bo aż 400. Jeśli boimy się zbędnych kilogramów lub dbamy o zdrowie, możemy sami zrobić tzw. fit pączki. Najważniejszą zasadą jest to, że nie smażymy ich, a pieczemy w piekarniku.
Oto przepis:
- Jedną szklankę mleka delikatnie podgrzej i wkrusz do niego 50 gramów drożdży, dodaj 1 łyżkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszany zaczyn odstaw na 15 minut.
- Rozpuść 100 gramów masła i odstaw do ostudzenia.
- 4 żółtka, 80 gramów cukru i 1 całe jajko ubij w kąpieli wodnej i przelej do dużej miski.
- Do miski wsyp 490 gramów mąki i zaczyn.
- Wyrabiaj ciasto, powoli dodając masło. Po kilku minutach wyrabiania przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Po godzinie rozwałkuj ciasto na 1 cm i zacznij wycinać kółka szklanką.
- Na każdy krążek nałóż odrobinę konfitury i sklej. Pączki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a pączki odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Na koniec fit pączki posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!