Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej. Ma swój przepis

2024-04-04 16:53

Już niedługo Wielkanoc. Niemal w każdym polskim domu na stole zagości królowa polskich sałatek, czyli jarzynowa. Teoretycznie bardzo prosta w przygotowaniu, w praktyce wykonywana na setki sposobów. Poznajcie wyjątkowy przepis Katarzyny Bosackiej.

Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej. Ma swój przepis

i

Autor: Wikipedia/ Freepic.com

Sałatka jarzynowa obowiązkowa na Wielkanoc 

Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez sałatki jarzynowej. Potwierdzają to badania. Królową sałatek przyrządza na Wielkanoc ponad 58 proc. Polaków. Jak wynika z badania "Tradycje Wielkanocne" jarzynowa wygrywa nawet z żurkiem na zakwasie z białą kiełbasą, na który stawia 51 proc. badanych. Przepis na sałatkę warzywną teoretycznie jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić ugotowane jarzyny i jajka, dodać posiekane ogórki kiszone i zielony groszek, a całość wymieszać z majonezem. W praktyce jednak każdy ma swój sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową. Są wersje z kukurydzą, grzybami, cebulą lub porem, a na temat najlepszego majonezu powstały już setki publikacji.

Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej

Ciekawy przepis na królową sałatek ma Katarzyna Bosacka. Dziennikarka specjalizująca się w zdrowym odżywianiu przyrządza ją z pieczonych warzyw i groszku z mrożonki.

- W sałatce jarzynowej bardzo ważny jest smak, dlatego ja upiekłam warzywa. One wtedy nie oddają swojego smaku ani do wody, ani do żadnego rosołu – mówi Bosacka w jednym z odcinków na swoim kanale na YouTube. - Do sałatki używamy też groszku mrożonego. Dlaczego? Dlatego, że groszek mrożony nie ma żadnych dodatków – nie ma soli, cukru, błękitu brylantowego i nie jest zanurzony brei wodnej, w której traci kolor, aromat i smak.

Cały przepis znajdziecie poniżej.

Co jedzą ludzie na poprawę humoru? To najpopularniejsze dania z całego świata. Zobaczcie galerię

Co jest zdrowe? Katarzyna Bosacka