Jajka

i

Autor: pixabay

Handel

Ze sklepów znikną brązowe jajka. Powód może zaskoczyć

2024-05-14 14:32

Z supermarketów już wkrótce mogą zniknąć brązowe jajka. Hodowcy przestawiają się bowiem na białe kury. Dlaczego? Powód zaskakuje.

Brązowe jajka znikają ze sklepów

Kupując jajka w sklepie, możemy wybierać pomiędzy białymi i brązowymi. Jednak wkrótce może się to zmienić. Jak podaje portal Deutsche Welle, za kilka lat konsumenci nie będą już mieli wyboru.

– Już teraz jest coraz mniej brązowych jaj, wkrótce prawdopodobnie nie będzie ich wcale – mówi Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, cytowany przez portal i wyjaśnia, że wszystko przez to, że hodowcy przestawiają się na białe kury.

Dla niewtajemniczonych, kolor jaja zależy od rasy kury. Obecnie najbardziej rozpowszechniona rasa to Leghorn, charakteryzują się białym upierzeniem, która znosi białe jajka. Co prawda można wyróżnić kilkadziesiąt ras kur, ale zasadniczo zasada jest prosta: białe kury znoszą białe jajka, zaś brązowe – brązowe.

Henner Schoenecke podkreśla, że hodowcy wolą białe kury, ponieważ żyją one dłużej, a tym samym dłużej znoszą jaja, a dodatkowo są łatwiejsze w utrzymaniu, ponieważ spożywają mniej paszy. Kolejny plus to większa mobilność, która sprawia, że białe kury sprawniej znajdują pożywienie i wodę. Ponadto znoszą lżejsze i mniejsze jaja, przez co mniej się męczą.

Czy kolor skorupki ma znaczenie? 

Pojawia się jednak kluczowe pytanie - czy brązowe jajka są lepsze jakościowo od białych?

- W przeszłości brązowe jaja miały twardszą skorupkę, dzisiaj już nie. Nie ma też różnicy w smaku - wyjaśnia przewodniczący stowarzyszenia hodowców w rozmowie z Deutsche Welle i dodaje, że w Niemczech brązowe jaja są dostępne jedynie u regionalnych hodowców.

Z danych Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj wynika, że w niemieckich supermarketach sprzedaje się jedynie 30 proc. brązowych jaj, resztę stanowią białe. Choć jeszcze dekadę temu było odwrotnie. Według sondażu, na który powołuje się DW, osoby starsze preferują brązowe jajka, zaś młodsze nie zwracają uwagi na kolor. Starsi konsumenci postrzegają brązowe jaja jako zdrowsze i bardziej ekologiczne, ale w istocie kolor skorupki nie ma wpływu na wartość odżywczą ani smak.

Sonda
A dla was kolor jajka ma znaczenie?

ZOBACZ TEŻ: Jakie dania można przygotować z Jackfruita?

Pani Irenka radzi, jak jeść jajka. Inaczej zrobisz sobie obciach!