Boże Narodzenie 2024. Co położyć na świąteczny stół?
Zgodnie z tradycją, na stole wigilijnym powinno znaleźć się dwanaście potraw, choć nie zawsze tak było. Ten zwyczaj prawdopodobnie ukształtował się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Wcześniej na tę okoliczność przygotowywano nieparzystą cyfrę lub liczbę dań (przodkowie wierzyli, że przynosi szczęście): siedem w rodzinach ubogich gospodarzy, dziewięć - w bogatych domostwach szlachciców zagrodowych, jedenaście lub trzynaście - u arystokracji.
Chrześcijaństwo mówi, że obecnie 12 dań wigilijnych ma przypominać o apostołach, którzy zasiedli z Jezusem do ostatniej wieczerzy (poza Judaszem, który nie został uwzględniony). Natomiast według wierzeń ludowych ta parzysta liczba nawiązuje do miesięcy w roku.
A co najczęściej pojawia się na świątecznym stole? Jest to:
- barszcz z uszkami
- zupa grzybowa
- karp smażony
- śledzie
- ryba po grecku
- pierogi z kapustą i grzybami
- sałatka jarzynowa
- kutia
- kluski z makiem
- kapusta z grochem
- kapusta z grzybami
- krokiety z kapustą i grzybami
- kompot z suszu
- makowiec
- pierniki i pierniczki
Boże Narodzenie 2024. Zaskocz gości nietypowymi potrawami!
Choć wiele osób ceni sobie tradycyjnie świąteczne potrawy, współczesne gospodynie lubią nieco bardziej poeksperymentować ze smakami. Mamy propozycje na dania czepiące z polskiej tradycji, ale unowocześnione. Sprawdźcie, co podać podczas Wigilii, by zaskoczyć gości.
- Tatar rybny
Tatar rybny jest coraz bardziej popularny w wielu restauracjach. Możesz go także przygotować w domu. Najłatwiejszy i najbardziej widowiskowy będzie tatar z łososia, ale może być też np. ze śledzia. Smak doskonale podkreśli jabłko i żurawina.
- Krewetki w galarecie
Zamiast popularnego karpia w galarecie, możesz podać krewetki. Są pyszne, lekkie i doskonale pasują do innych wigilijnych potraw. Wystarczy udekorować je koperkiem i podawać z cytryną lub odrobiną octu, jak tradycyjne dania w galarecie.
- Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Świetna alternatywa dla pierogów z ziemniakami i twarogiem czy z kapustą i grzybami. Doskonale sprawdzi się w Wigilię i z pewnością zaskoczy gości.
- Carpaccio z buraka
Zamiast wołowiny, warto sięgnąć po warzywne carpaccio. Najczęściej robi się z buraków, dodając ser oraz orzechy. Carpaccio z buraka jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda bardzo efektownie.
- Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to doskonała propozycja na sernik z makiem. Wilgotny przez dodatek sera i aromatyczny dzięki makowi słodki deser idealnie pasuje na wigilijny stół.
- Ryba po grecku w cieście francuskim
Ryba po grecku w cieście francuskim to fascynujące połączenie tradycyjnych smaków z elegancją współczesnej kuchni. Wystarczy tradycyjną rybę po grecku "przykryć" z obu stron ciastem francuskim i zapiec w piekarniku.