Unia Europejska wrzuciła na listę zakazanych kolejne produkty. To aż osiem aromatów dymu wędzarniczego. Jak informuje portal pysznosci.pl, zastępowały one tradycyjne wędzenie w przypadku wędlin czy serów oraz wzmacniały smak chipsów, sosów czy dań instant, napojów, lodów i wyrobów cukierniczych.
Oznacza to, że ze sklepowych półek może zniknąć masa uwielbianych przekąsek, w tym niektóre chipsy i chrupki.
Polecany artykuł:
Producentom dano czas na wycofanie produktów zawierających te aromaty.
W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata – czytamy w komunikacie Unii Europejskiej, który cytuje pysznosci.pl.
Komisja Europejska stwierdziła, że wszystkie zakazane aromaty mogą być genotoksyczne.
Genotoksyczność to zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek. Zmiany lub mutacje w informacji genetycznej w komórce mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne. Dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu – wyjaśnia Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).