Jak zrobić tonic espresso?

i

Autor: WikimediaCommons/Tail furry

Porady

Ten napój jest coraz popularniejszy nie tylko latem. Jak zrobić tonic espresso?

2024-05-14 16:00

Tonic espresso staje się coraz popularniejszym napojem w Polsce, szczególnie wśród osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnych kaw mrożonych. Do jego przygotowania wystarczy kawa, tonik i kostki lodu oraz opcjonalne dodatki, takie jak cytryna czy pomarańcza. Zobacz, jak przygotować tonic espresso w domu.

Tonic espresso to pyszny i orzeźwiający napój na bazie kawy i toniku. W upalne dni stanowi doskonałą alternatywę dla bardziej kalorycznych kaw mrożonych, a jego liczne odmiany pozwalają każdemu wybrać odpowiednią wersję dla siebie. Nic zatem dziwnego, że w ostatnich latach napój ten zyskuje coraz większą popularność nad Wisłą. Dziś tonic espresso jest już serwowany w zdecydowanej większości kawiarni i barów. Można go też z powodzeniem przygotować samemu w domu.

Jak zrobić tonic espresso w domu?

Przygotowanie toniku espresso jest banalnie proste. Do jego zrobienia potrzeba tylko kawy espresso lub mocnej kawy z kawiarki, toniku, kilku kostek lodu i jakiegoś dodatku (najczęściej jest to plasterek cytryny lub limonki). Poniżej prezentujemy przepis na tonik espresso.

PRZEPIS NA TONIC ESPRESSO

Składniki:

  • 30 ml espresso (lub mocnej kawy z kawiarki)
  • 150 ml toniku
  • kilka kostek lodu
  • plasterki cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  • wypełnij szklankę lodem
  • wlej tonic, zostawiając miejsce na espresso
  • dodaj espresso
  • udekoruj napój plasterkami cytryny lub limonki

Podstawowy przepis na tonic espresso można modyfikować według własnego uznania. Oto kilka propozycji:

  • Tonic espresso z sokiem pomarańczowym - zamiast cytryny lub limonki dodaj świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i plasterek pomarańczy do ozdoby.
  • Tonic espresso z grejpfrutem - zamiast cytryny lub limonki użyj plasterków grejpfruta do dekoracji i dodaj do napoju odrobinę soku z grejpfruta.
  • Tonic espresso z malinami - przed zalaniem szklanki tonikiem dodaj garść świeżych lub mrożonych malin.
  • Tonic espresso z lawendą - przed wlaniem do szklanki espresso dodaj do napoju łyżeczkę syropu lawendowego.
  • Tonic espresso z imbirem - do szklanki z lodem, przed zalaniem jej tonikiem, dodaj kilka plasterków świeżego imbiru.

Aby zbalansować smak toniku espresso pod kątem własnych upodobań, nie bój się eksperymentować z różnymi proporcjami espresso i toniku. Pamiętaj również, że smak toniku espresso w dużej mierze zależy do jakości samego espresso. Dobrze też przed podaniem schłodzić szklankę, tak aby napój pozostał zimny.

Jakie zalety ma tonic espresso?

Tonic espresso to idealny napój na ciepłe dni. Gorzkawy smak espresso doskonale komponuje się z cytrusowym aromatem toniku, dając uczucie orzeźwienia. To także świetna alternatywa dla kaw mrożonych. Do jego przygotowania nie jest bowiem konieczny cukier ani śmietana, więc napój zawiera znacznie mniej kalorii. I w końcu samo przygotowanie toniku espresso jest banalnie proste!

Festiwal Kawy i Czekolady w Hotelu Pod Orłem w Bydgoszczy