Boże Narodzenie 2024. Na to zwróć uwagę podczas zakupów przedświątecznych
Katarzyna Bosacka to ekspertka od wyborów żywieniowych, która od lat radzi Polakom na co zwrócić uwagę w sklepach i jak zdrowo jeść. A, ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia, Bosacka postanowiła podzielić się dobrymi radami na temat zakupów przedświątecznych.
Jak podkreśla ekspertka, w tym okresie bardzo łatwo wpaść w pułapkę producentów, bo sklepy są zalane produktami, które nawet nie stały obok zdrowego jedzenia. A więc na co powinniśmy zwrócić uwagę na przedświątecznych zakupach? Katarzyna Bosacka radzi konsumentom, aby byli czujni i nie dali się zwieść pozornie atrakcyjnym, ale niskiej jakości produktom.
"Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, czy to, co wrzucamy do koszyka, jest prawdziwym jedzeniem, czy tylko tak wygląda? Czy ten kolorowy Mikołaj lub bombka są bardziej jedzeniem, czy zabawkami?" – powiedziała w rozmowie z serwisem Show News.
Ekspertka tłumaczy również, że uczciwi producenci podają skład towaru w widocznym dla kupujących miejscu i jest on zrozumiały. Natomiast jeśli chodzi o podróbki, producenci zapisują skład małymi literami na srebrnym lub złotym papierku, w mało widocznym miejscu. A to może świadczyć o próbie ukrycia czegoś podejrzanego.
Produktem, na który musimy szczególnie zwrócić uwagę są sery, które nie zawierają tłuszczu mlecznego, a zamiast tego posiadają tłuszcz palmowy. Innym przykładem jest także kawior produkowany z bulionu rybnego, który z prawdziwym kawiorem nie ma nic wspólnego.
Boże Narodzenie 2024. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?
Zgodnie z polską tradycją, na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Nie jest to jednak przypadkowa liczba, choć na przestrzeni wieków dość mocno się zmieniała. Na przykład, początkowo na kolacji wigilijnej stawiano nieparzystą liczbę dań. W zależności od zamożności podawano ich pięć, siedem, dziesięć lub jedenaście.
Natomiast dwanaście potraw symbolizowało dwanaście miesięcy w roku, za które domownicy dziękowali Bogu. Współcześnie w naszej tradycji zakorzeniła się też symbolika dwunastu Apostołów, z którymi Jezus zasiadł do ostatniej wieczerzy.
A co symbolizują niektóre z wigilijnych dań?
- Groch z kapustą – to potrawa, której spróbowanie zgodnie z tradycją ma zapewnić siły witalne i ochronę przed wszelkimi chorobami. Groch symbolizuje także płodność oraz urodzaj.
- Ryby – ryba w religii i kulturze chrześcijańskiej ma wiele znaczeń. Jest jednym z jej głównych symboli. Przedstawia zmartwychwstanie i nieśmiertelność Jezusa. Dodatkowo Wigilia to również dzień postny, w którym ryby powinny zastępować mięso.
- Barszcz czerwony –potrawa ma zadbać o powodzenie.
- Pierogi z kapustą i grzybami – danie, które według dawnych wierzeń miało nadać nadprzyrodzonych mocy i sił na cały kolejny rok.
- Kutia i kluski z makiem – kutia ma ułatwić pojednanie z Bogiem, natomiast kluski z makiem oznaczają dostatek i urodzajność.