Festiwal Czekolady i Kawy wystartuje w piątek (12 kwietnia) i potrwa do 21 kwietnia. Przez 10 w Łodzi królować będą czekoladowe desery i kawowe napoje. Wybrane łodzkie lokale serwować będą fondanty w wyjątkowych odsłonach, słodkie musy, tiramisu, bezy i serniki z dodatkiem czekolady, piękne monoporcje oraz desery lodowe.
Słodkościom będą towarzyszyły specjalne napoje kawow, w tym m.in. espresso zanurzone w lodach śmietankowych, lemon curd latte, Ferrero’cino z kremem czekoladowo-orzechowym oraz flat white z kremem pistacjowym. W cieplejsze dni sprawdzą się kawy na zimno: wiśniowe nitro, mrożona kawa fiołkowa lub fiołkowe espresso tonic.
Listę wszystkich lokali biorących udział w Festiwalu oraz przygotowane przez nie desery i kawy znajdziecie w poniższej galerii:
Festiwalowi Czekolady i Kawy będzie towarzyszył m.in. targ słodkości. W sobotę (20 kwietnia) w zabytkowej kotłowni Fuzji na gości czekać będzie 12 stoisk najlepszych łódzkich cukierni, piekarni i pracowni cukierniczych. Nie zabraknie też kawy speciality, rzemieślniczych lodów, wina i rytualnego kakao, a także wytrawnych przekąsek i burgerów z food trucka Gastromachiny. Targ będzie czynny od godz. 11.00 do 17.00.
Miłośnicy lodów powinni wybrać się w czwartek (18 kwietnia) do lodowego bistro Milk, które przygotuje specjalne smaki czekoladowych lodów (również lody włoskie) oraz niepowtarzalną czekoladę z kranu.
Polecany artykuł: