Na ten moment czekali miłośnicy kuchni japońskiej z Łodzi i okolic. Już w piątek (17 listopada) rozpocznie się w Łodzi Ramen Festiwal. Będzie to już siódma edycja festiwalu, którego głównym bohaterem jest ramen, czyli najsłynniejszy japoński przysmak. W tym roku w 34 restauracjach w Łodzi i okolicach będzie można skosztować 27 wyjątkowych ramenów.
- Podczas tegorocznej edycji zjemy między innymi ramen inspirowany kuchnią meksykańską, tajskim daniem czy francuską zupą cebulową - mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. – Wśród ciekawych składników można zaś wymienić ziemniaczane placuszki, pierś kaczki smażoną w kawie, chorizo czy gruszkę glazurowaną w mirinie.
Ramen Festiwal potrwa do niedzieli, 26 listopada. W poniższej galerii znajdziecie dokładne opisy wszystkich festiwalowych ramenów oraz ich ceny:
Remen Festiwalowi, jak co roku, będą towarzyszyły ciekawe wydarzenia towarzyszące. W restauracji House of Sushi odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi, którego motywem przewodnim będzie kuchnia japońska. Z kolei w piątek, 24 listopada, w lokalach Ramenownia i Compañeros będzie można podjąć wyzwanie ostrości, czyli wzmocnić rameny pastą na bazie własnej hodowli papryczki black butalah (2 mln SHU!). Wybranego dnia Ramenownia zaprosi również na dodatkowe danie - Bizentei shoyu ramen - ramen na bazie 40-letniego przepisu, który Bartosz Sposób z Ramenowni otrzymał od właściciela lokalu Bizentei z Tokio.
Goście festiwalu dowiedzą się, jakie japońskie alkohole i koktajle pasują do ramenu, a także będą mogli wziąć udział w konkursach, w których będzie można wygrać zaproszenia od firmy WOLT oraz ręcznie malowane piny od łódzkiej marki Pinswear.
Polecany artykuł: