Ramen Festival 2023 w Łodzi
COMPANEROS (OFF Piotrkowska - Roosevelta 10, Łódź)
Birria Tonkotsu - makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion wieprzowy, birria tare, olej chipotle, 2x birria tacos z wołowiną i serem, kolendra, piklowana cebulka, piklowane jalapeño
Gramatura: 140 g makaronu, 350 g bulionu + toppingi
Cena: 49 zł
FALLA (Piotrkowska 217, Łódź)
Ramen Truflowy - truflowo-grzybowy bulion z a'la kalmarami z boczniaków, marynowanym tofu wędzonym, pieczoną dynią, pak choi, kiełkami mung, świeżym chilli, grzybkami shimeji i shitake oraz a'la krewetkami z salsefii
Gramatura: 550 ml
Cena: 45 zł
FARINA BIANCO (Piłsudskiego 14, Łódź)
Ramen Farina - makaron hand made, podgrzybek, shimeji, orzeszki wasabi, chilli, czosnek, pak choi, jajko poche
Gramatura: 700 g
Cena: 54 zł
GORILLA SUSHI & RAMEN (Sacharowa 6/8, Łódź)
Currymen Gyu - makaron od Ato Ramen, tare na bazie japońskiego curry, wołowina gyu w panko, czosnek konfitowany, cebula czerwona, kapusta pekińska, nitamago
Gramatura: 800 g
Cena: 52 zł
HASHTAG SUSHI (Piotrkowska 113, Łódź)
Ramen sezamowy z szarpaną wołowiną - aromatyczny wywar z nutą sezamu podany z makaronem, szarpaną wołowiną, jajkiem, pak choi, marchewką, szczypiorkiem i prażonym sezamem
Gramatura: 800g
Cena: 44zł
HONA SUSHI (Kostki Napierskiego 1, Łódź)
Pōkuribu Ramen Festiwal 2023 - aromatyczny wieprzowo–wołowy bulion, wolno gotowane żebro wieprzowe zgrillowane w glazurze teriyaki z dodatkiem karmelizowanego pora i orzechów ziemnych, jajko ajitsuke tamago, pak choi, dymka, szarpane nori i kiełki młodych warzyw
Gramatura: 400 ml bulionu, 200 g żeberek, ok. 150 g makaronu + warzywa
Cena: 45 zł
HOUSE OF SUSHI (Piotrkowska 91 / Pomorska 602, Łódź)
Pieprzowy Ramen - bulion z nutą śmietanowo-pieprzową z dodatkiem mini placuszków ziemniaczanych, makaronem ramen, blanszowanym szpinakiem, grillowanym miodowym mięsem z golonki i jajkiem ajitsuke
Gramatura: 700 ml
Cena: 43 zł
KIMSU SUSHI & RAMEN (Piotrkowska 142, Łódź - Dąbrowskiego 20B, Zgierz)
Kamo-Kinoko Ramen - paitan, tare grzybowo-sojowe, pierś z kaczki smażona w kawie, karmelizowany por, marchew w chili, nitamago w panko, makaron ramen, olej kamo
Gramatura: 900 g
Cena: 46,99 zł
KING KOMG THAI FOOD (Piotrkowska 217, Łódź)
Khao Soi Ramen - ramen inspirowany zupą z północnej Tajlandii Khao Soi - wywar drobiowy z makaronem ramen, tare na bazie żółtej pasty curry z dodatkiem oleju chilli podawany z krewetkami, kiszonym musztardowcem, czerwoną cebulą, kolendrą, szczypiorem I limonką
Gramatura: 350 ml
Cena: 59 zł
PAN ŁOSOŚ SUSHI BAR (Przybyszewskiego 42, Łódź)
Ramen Żur - bullion wieprzowo-drobiowy, boczek chashu, makaron ramen, zakwas na żur, karmelizowany czosnek, grzyby shitake, kurki, jajko ajitsuke, szczypior, kiełki słonecznika
Gramatura: 600 g
Cena: 45 zł
RAMENSHOP (Nastrojowa 43 / Armii Krajowej 39 / Roosevelta 7 / Rojna 84c / Broniewskiego 69, Łódź - Łódzka 4/6, Zgierz)
Chorizomen - bulion tori Paitan z dodatkiem tare na bazie past miso oraz hiszpańskiej kiełbasy chorizo i nutą wędzonej papryki, makaron ramen naszej produkcji, jajko nitamago, szczypior, korzeń lotosu, cebulka czerwona marynowana z dodatkiem yuzu, opiekane słupki chorizo
Gramatura: 650 g
Cena: 45 zł
RAMENOWNIA by SUSHARNIA (Piotrkowska 89, Łódź)
Gyukotsu - makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie kości wołowych, shoyu tare, olej z palonego pora, chashu, kiełki mung, dymka, pieczony por, 1/2 jajka
Gramatura: 140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi
Cena: 49 zł
RAMENOWNIA by SUSHARNIA (Piotrkowska 89, Łódź)
Hokkaido Vegan Miso - makaron własnej produkcji z mieszanki japońskich mąk, kremowy bulion na bazie warzyw, miso tare, olej chilli, puree dyniowe, pieczona dynia, Bimi, Menma, shitake, szalotka
Gramatura: 140 g makaronu, 350 ml bulionu + toppingi
Cena: 49 zł
SENDAI SUSHI & RAMEN (Monopolis - Kopcińskiego 62, Łódź)
SERious Ramen - wywar wieprzowo-drobiowy z serem cheddar, szarpana wieprzowina, karmelizowana kukurydza w sweet miso, jajko ajitsuke, suszone pomidory, szczypior, kiełki fasoli mung, olej z pomidorów, puder z pecorino i trufli
Gramatura: 420 g
Cena: 36 zł
SUSHI W DŁOŃ (Traugutta 14 / Dąbrowskiego 17A / Wici 87A, Łódź)
Duck Shoyu - bulion drobiowy, tare shoyu, kaczka sous-vide, słodkie shiitake, rzymska grillowana sałata, dymka, nitki chili, jajko 6', olej pomidorowy
Gramatura: 750 ml
Cena: 47 zł
SZPULKA (Manufaktura - Ogrodowa 19A, Łódź)
Tamanegi Kamo Paitan - tsuyu cebulowe, olej smakowy, rostbef, cebula czerwona piklowana, szczypior, portobello grill, por pieczony, jajo ajitsuke, papryczka chilli
Gramatura: 700g
Cena: 43 zł
SZWALNIA (Piotrkowska 217, Łódź)
PrzeRamen - bulion drobiowy z tare shoyu i miso, imbirowe pulpeciki z kurczaka i warzyw z togarashi, kiełki pora, sałatka z kalmarów z sezamen i pędami bambusa, gruby makaron ramen
Gramatura: 450 g
Cena: 46 zł
TABU SUSHI (Piłsudskiego 14, Łódź)
Kuro Toryufu Ramen - bulion warzywny z pastą z czarnej trufli, ręcznie robiony makaron ramen, mule, krewetki, shitake, shimeji, marchew, nitomago, pak choi, szczypiorek, chilli
Gramatura: 700 g
Cena: 48 zł
TANOSHII SUSHI & RAMEN (Stefanowskiego 17, Łódź)
Kraken Paitan Ramen - makaron alkaliczny podawany z gęstym bulionem na bazie wywaru z kaczki, tare shoyu z dodatkiem zielonej herbaty matcha, smażona ośmiornica, edamame, prażone pistacje, ½ jajka nitamago, szczypior, olejek limonkowy
Gramatura: 500 ml
Cena: 54 zł
ZIELONA (Manufaktura - Drewnowska 58, Łódź)
Vege Shoyu Ramen - przyjemnie rozgrzewający bulion z pieczonych warzyw, shoyu tare, sprężysty makaron, marynowane tofu, grzyby shitake i shimeji, pędy bambusa, kapusta pak choi, fasola edamame, prażony czosnek, dymka
Gramatura: 500 ml
Cena: 39,5 zł
ZIELONY CHRZAN (Żwirki 8, Łódź)
„SHROOMS” SHIO - chintan drobiowy, shio na solach morskich, konbu, katsuobushi i grzybach, rostbef wołowy sous vide, boczniaki smażone na maśle, miso, marynowane shimeji, tatar z grzybów shitake z oliwą grzybową i czerwoną cebulką, jajko ajitsuke, pieczony pomidor, mizuna
Gramatura: 750 g
Cena: 42 zł
GALANTE (Pabianicka 31, Aleksandrów Łódzki)
Hakata Ribu Ramen - bulion tonkotsu, glazurowane żebro wieprzowe, całe marynowane jajko, olej szczypiorkowy, imbir marynowany, rzepa marynowana, togarashi chips, makaron ramen własnego wyrobu
Gramatura: 800 g
Cena: 48 zł
UMAMI SUSHI BAR (Plac Wolności 2, Bełchatów)
K-Miso Ramen - bulion drobiowo–wieprzowy, tare na bazie past miso, boczek chashu z kimchi, marynowane jajko ajitsuke, czerwona cebulka, szczypior, narutomaki, olej smakowy
Gramatura: 650 g
Cena: 43 zł
MAIKI SUSHI (Plac Piłsudskiego 13, Kutno)
Ramen z gęsiną - lekki drobiowy bulion z imbirem i nutą anyżu, pieczona gęś, gruszka glazurowana w mirinie, shitake, cebulka czerwona, edamame, jajko
Gramatura: 750 g
Cena: 39 zł
KOKORO (1 maja 57, Łask)
Curry Paitan - kremowy bulion drobiowo-wieprzowy, tare na bazie curry, łosoś cytrynowy, makaron, mango, grillowana papryka, baby brokuł, imbir, kiełki, jajko marynowane, popcorn z kaparów, olej krewetkowy
Gramatura: 450 ml lub 950 ml
Cena: 35 zł lub 49 zł
SYNESTEZJA SMAKU (Hotel Grzegorzewski - 3 Maja 59, Tuszyn)
Kaczka Dziwaczka - wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw, makaron ramen, pierś z kaczki sous-vide, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, szczypior, pak choi
Gramatura: 500 ml wywaru, 100 g makaronu, 120 g kaczki, 50 g reszta składników
Cena: 42 zł
SYNESTEZJA SMAKU (Hotel Grzegorzewski - 3 Maja 59, Tuszyn)
Leśny Ramen - wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, shiitake, shimeji, rydze, kurki, szczypior
Gramatura: 500 ml wywaru, 100 g makaronu, 100 g grzybów, 50 g reszta składników
Cena: 42 zł