Produkty ekologiczne. Czym są?
Produkty ekologiczne, zwane również BIO lub organicznymi, to taka żywność, w której do uprawy lub produkcji nie stosuje się żadnych środków chemicznych, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaków.
W żywności BIO przede wszystkim chodzi o:
- Brak sztucznych pestycydów i nawozów chemicznych - stosuje się naturalne metody kontroli szkodników, takie jak użycie owadów drapieżnych i roślin odstraszających szkodniki. Zamiast nawozów chemicznych, stosuje się nawozy organiczne (np. kompost);
- Brak GMO - produkty ekologiczne nie zawierają organizmów genetycznie modyfikowanych;
- Ograniczenie stosowania antybiotyków i hormonów - minimalizuje się użycie antybiotyków i hormonów w hodowli zwierząt, aby promować naturalny wzrost i zdrowie zwierząt;
- Zasady dobrostanu zwierząt - produkty eko pochodzące z hodowli zwierząt powinny spełniać określone standardy dotyczące dobrostanu zwierząt (zwierzęta powinny mieć dostęp do otwartych przestrzeni i odpowiednio traktowane);
- Certyfikacja - produkty te są certyfikowane przez odpowiednie organizacje, które potwierdzają, że produkcja spełnia określone normy i kryteria ekologiczne.
Fundacja PRO-TEST sprawdziła produkty eko. Zaskakujące wyniki badań
Fundacja PRO-TEST, zajmująca się testowaniem żywności postanowiła sprawdzić w badaniach, czy produkty, które przedstawiane są nam w sklepach jako ekologiczne, faktycznie spełniają wszystkie normy.
"Zbadaliśmy zawartość pestycydów w szpinaku bio z Biedronki, w jabłkach bio z Lidla i w aronii kupionej bezpośrednio od rolnika, która nie miała certyfikatu produkcji ekologicznej, a jedynie zapewniono nas, że jest ekologiczna. Wyniki zaskakują." - czytamy w komunikacie fundacji.
Co się okazało? W jabłkach kupionych w Lidlu wykryto pestycyd, który nie powinien się znajdować jabłkach ekologicznych. Tak samo było w przypadku szpinaku bio kupionego w Biedronce. Jak jednak wyjaśnia PRO-TEST, w przypadku warzywa jest to związek dozwolony do stosowania w produktach ekologicznych.
Natomiast aronia, którą zbadano, pomimo, że nie miała certyfikatu produkcji ekologicznej, jako jedyna nie zawierała żadnych pozostałości pestycydów.
Jabłka z Lidla nie są ekologiczne? Sieć odpowiada na zarzuty
Sieć Lidl zareagowała niemal natychmiast i odpowiedziała na wyniki badań Fundacji PRO-TEST. Zapewniła, że produkty ekologiczne, w tym jabłka, są regularnie testowane na obecność pestycydów, a wyniki badań przeprowadzonych w 2024 roku nie wykazały żadnych zanieczyszczeń.
"Dostawca bio jabłek Gala jest producentem ekologicznym od 2017 roku. Zgodnie z oświadczeniem przesłanym przez Adama Pajewskiego, producenta jabłek bio, testy przeprowadzone przez fundację Pro-Test budzą wątpliwości, ponieważ nieznana jest analityka oraz rzetelność badania: brak opisu postępowania z próbką w trakcie badania, nie ma także potwierdzenia zakupu próbki oraz brakuje informacji na temat osób przeprowadzających badanie, jak również sposobu, w jaki jabłka zostały spakowane i dostarczone do laboratorium. Te informacje są bardzo istotne dla wyników badania, ponieważ przez nieprawidłowe postępowanie z próbką (np. niedostateczne zabezpieczenie w trakcie transportu), może dojść do kontaminacji – jabłka mogły zostać zanieczyszczone niepożądanymi substancjami" - czytamy w oświadczeniu.
![Łódź Radio ESKA Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-ZrLp-P5cm-sSes_lodz-radio-eska-google-news-664x442-nocrop.jpg)