Polska sama produkuje siedem z dziewięciu kategorii żywności, co sprawia, że jest krajem niemal samowystarczalnym żywieniowo. Nad Wisłą nie produkuje się jedynie ryb i owoców morza oraz tłuszczów roślinnych. Wytwarza się natomiast zboże, tłuszcze zwierzęce, mleko, jaja, mięso, owoce, warzywa.
Jak dowodzą specjaliści z Credit Agricole Bank Polska w swoim raporcie kwartalnym dotyczącym sektora rolno-spożywczego, daje nam to najwyższy wynik w całej Unii Europejskiej, ponieważ żaden z krajów wspólnoty nie jest w pełni samowystarczalny, jeżeli chodzi o produkcję żywności.
Polecany artykuł:
– W skrajnym, czysto hipotetycznym scenariuszu, zakładającym zamknięcie granic i poleganie jedynie na krajowej produkcji, polskie społeczeństwo byłoby w stanie utrzymać najbardziej zróżnicowaną dietę – napisali autorzy raportu z Credit Agricole Bank Polska.
Na drugim miejscu zestawienia uplasowała się Holandia, która jest stanie wyprodukować żywność w sześciu spośród dziewięciu kategorii. Kolejne miejsce przypadło Danii, która wytwarza żywność w pięciu kategoriach.