Dobra pizza kojarzy się przede wszystkim z Włochami. Jednak, okazuje się, że Polacy również świetnie ją przygotowują. Aby się o tym przekonać wystarczy odwiedzić pizzerię Zielona Górka w Pabianicach. Doceniło ją międzynarodowe jury, które uznało ją za najlepszą w Polsce i 20. w Europie.
Zielona Górka już od dawna cieszy się bardzo dobrą sławą. Jest ona uznawana za wielką gastronomiczną atrakcję Pabianic i całego województwa łódzkiego. A dlaczego cieszy się ona tak dobrą opinią? Zapytaliśmy o to samych właścicieli.
- Nasza pizza na pewno wyróżnia się tym, że jest zawsze świeża. Tak jak powinna być zrobiona. Przede wszystkim robimy ją tradycyjnymi technikami, co moim zdaniem jest dosyć unikatowe. Dużo osób od tego odstępuje, ale uważam, że robimy pizzę w autentyczny sposób i ktoś to zauważył – powiedział nam Jędrzej Lewandowski, właściciel wyróżnionej pizzerii.
Dodatkowo, pizzeria otrzymała nagrodę „Best Fried Food 2024”.
Polecany artykuł:
Jakiś czas temu mieliśmy okazję odwiedzić tę pizzerię. TUTAJ zobaczycie jak wygląda praca szefa kuchni Zielonej Górki i w czym tkwi sekret tego niepowtarzalnego smaku.