Taste Atlas opublikowało ranking najlepszych europejskich zup
Taste Atlas to internetowy przewodnik kulinarny, dzięki któremu możemy dowiedzieć się wiele rzeczy na temat kuchni na całym świecie, przeczytać autentyczne przepisy, recenzje krytyków kulinarnych oraz artykuły naukowe na temat popularnych składników i potraw.
Tym razem Taste Atlas przyjrzało się europejskim zupom i stworzyło specjalny ranking najlepszych z najlepszych. Czy zgadniecie, które danie zajęło pierwsze miejsce? Otóż jest to zupa lohikeitto, czyli wywodząca się z Finlandii zupa rybna z łososiem, ziemniakami i porem zabielana gęstą śmietaną i doprawiona koperkiem. Miejsce drugie zajął węgierski rosół, czyli húsleves.
Trzecie miejsce zajęła Cullen skink, czyli gęsta zupa wywodząca się ze Szkocji. Składa się z wędzonego plamiaka, ziemniaków i cebuli. Co ciekawe przepis wywodzi się z rybackiej osady Cullen w północno-wschodniej części kraju. Biorąc pod uwagę upodobania Szkotów, mówi się, że Cullen sking najlepiej smakuje ze szklanką whisky.
Na kolejnych miejscach znajdziemy innymi węgierski gulasz, paprykową ciorba radauteana z Rumunii czy fińska kallakeitto.
Dwa polskie klasyki znalazły się w rankingu Taste Atlas. Które?
Natomiast kolejne dwa miejsca należą do Polski! Zdaniem Taste Atlas na siódmym miejscu pod względem smaku najlepszy jest nasz tradycyjny rosół. Ósme miejsce należy natomiast do uwielbianego szczególnie podczas świąt wielkanocnych żurku.
Ale to nie koniec!
Na 19. miejscu znalazła się zupa borowikowa, na 20. łódzka zalewajka, a na 21. czysty barszcz. Dalej w rankingu znajdziemy również grzybową, kwaśnicę, zupę pomidorową, kapuśniak, ogórkową oraz grochówkę.