Jemy w Łodzi Burger Fest 2024 rozpocznie się w piątek (24 maja) i potrwa do niedzieli (2 czerwca). Na fanów burgerów czekać będzie 51 wyjątkowych dań (w tym 13 roślinnych) przygotowanych specjalnie na festiwal.
- To propozycje niedostępne na co dzień w menu restauracji – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.
Obok klasycznych kotletów z wołowiny, pojawią się bułki z szarpanymi żeberkami, śledziem, kaszanką, żołądkami, jeleniem, białą kiełbasą czy ośmiornicą. Będą burgery w stylu amerykańskim, koreańskim, meksykańskim i włoskim, a także łódzki burger staromiejski (ze śledziem i kapustą zasmażaną po żydowsku). Nie zabraknie też samodzielnie wypiekanych bułek - kolorowych, z ziarnami, maślanych brioszek, pajd swojskiego chleba, chałki, a nawet żulika. W tym roku wybierać będzie można z 13 burgerów wegańskich, w których mięso zastąpiono m.in. kotletem z sorgo, batatów i białej fasoli, stekiem z rydza, panierowanym bakłażanem, wege kaszanką czy grzybami shimeji.
Wszystkie festiwalowe burgery znajdziecie w poniższej galerii:
Festiwalowi, jak co roku, będą towarzyszyły liczne wydarzenia dodatkowe: spotkanie klubu kolacyjnego, grill, łódzkie zawody w jedzeniu burgerów, dzień z wegańskimi burgerami w promocyjnej cenie i konkursy dla gości.