barszcz czerwony

i

Autor: Pixabay.com

Porady

Barszcz czerwony ze sklepu. Który jest najlepszy? Ekspertka radzi, który wybrać

2023-12-22 8:55

W przedświątecznym zgiełku, kiedy czas na domowe wypieki i gotowanie jest na wagę złota, konsumenci często wybierają gotowe rozwiązania z półek sklepowych. Barszcz czerwony to jedno z dań, które cieszy się popularnością jako produkt gotowy do spożycia. Ekspercka analiza Katarzyny Bosackiej pozwoliła wyróżnić najlepszy sklepowy barszcz.

Barszcz czerwony ze sklepu. Który wybrać? 

Ugotowanie barszczu na Boże Narodzenie wymaga czasu. Za najlepszy uchodzi ten na domowym zakwasie buraczanym, ale za jego przygotowywanie trzeba się zabrać co najmniej tydzień przed Wigilią. Również na ugotowanie barszczu czerwonego bez zakwasu powinno się poświęcić co najmniej kilka godzin, jednak w wielu przepisach można znaleźć informację, że zupę należy zacząć gotować dzień wcześniej i odstawić ją na noc. Nie każdy może sobie na to pozwolić. Wówczas z pomocą przychodzą gotowe produkty. Wiele osób decyduje się za zakup gotowego barszczyku czerwonego.

Katarzyna Bosacka przeanalizowała produkty dostępne w sklepach i wybrała ten najlepszy. 

- Na tapet wzięliśmy barszcze w kartonie i butelce, które są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż te z proszku. Czym różni się tak naprawdę barszcz w kartonie od tego w butelce? Ten w kartonie nadaje się do spożycia od razu. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać (nie zagotowywać) i już można jeść. Natomiast ten w butelce jest koncentratem soku z buraków, to oznacza, że trzeba go dodać do wody (albo bulionu) i zagotować - pisze dziennikarka na facebookowym profilu. 

Jak zaznacza, jeśli decydujemy się na barszcz w butelce, powinniśmy wybrać ten, który ma w składzie sok z kiszonych buraków, czyli zakwas. Jeśli wybieramy ten w kartonie, powinniśmy wiedzieć, że zawiera dużą ilość cukru.

Oto zestawienie najlepszych, zdaniem Katrzyny Bosackiej, gotowych barszczy czerwonych w sklepach wraz z wyszczególnieniem ich zawartości. 

Barszcz czerwony - zestawienie

i

Autor: Katarzyna Bosacka/Facebook
Barszcz czerwony - zestawienie 2

i

Autor: Katarzyna Bosacka/Facebook
Barszcz czerwony - zestawienie 3

i

Autor: Katarzyna Bosacka/Facebook

Prosty barszcz czerwony

Jeśli jednak zdecydujemy się samodzielnie zrobić barszcz czerwony, którego ugotowanie nie zajmie nam dużo czasu, to warto skorzystać z tego przepisu. Barszcz wigilijny zrobimy w 1,5 godziny. 

Wigilia w bydgoskim Starym Fordonie

Święta BEZ NERWÓW? To możliwe!

Posłuchaj, co radzi Krystyna Mirek, autorka książki "Uwierz w szczęście"!

Listen on Spreaker.