Dzieje się

Festiwal Czekolady i Kawy w Łodzi. Jakie desery przygotowały łódzkie kawiarnie i restauracje?

2023-04-12 11:45

Festiwal Czekolady i Kawy rozpocznie się w Łodzi w piątek (14 kwietnia). Przez 10 dni 23 łódzkie kawiarnie i restauracje będą oferowały wyjątkowe desery i kawowe koktajle. W programie festiwalu znalazły się też czekoladowe konkursy, degustacje i warsztaty. Przygotowaliśmy dla was listę wszystkich łódzkich lokali biorących udział w Festiwalu Czekolady i Kawy oraz oferowane przez nich desery.

Festiwal Czekolady i Kawy – najsłodsza impreza w Łodzi

Już w piątek (14 kwietnia) startuje w Łodzi Festiwal Czekolady i Kawy, czyli najsłodsza impreza w mieście. Przez 10 dni 23 kawiarnie i restauracje będą kusiły łodzian wyjątkowymi deserami na bazie czekolady i kawą. Będą tradycyjne serniki przygotowane w nowoczesnej odsłonie, czekoladowe musy, bajecznie wyglądające monoporcje, praliny, ptysie oraz torciki. Wśród dodatków pojawią się owoce, orzechy, chilli, a nawet jadalne złoto.

Czekoladowym deserom towarzyszyć będzie odpowiednio skomponowany napój na bazie kawy. Oprócz tradycyjnego espresso, skosztować będzie można m.in. orzechowe cappuccino z karmelem, koktajl kawowy z Malibu czy kawę z różową czekoladą, mlekiem skondensowanym i falernum. Nie zabraknie też słodkiego karmelu, pianek marschmallows, syropu lawendowego, kwiatu dzikiej róży, musu jeżynowego czy pasty miso.

Festiwal Czekolady i Kawy - lista kawiarni i restauracji oraz festiwalowe menu

Wszystkie łódzkie lokale biorące udział w Festiwal Czekolady i Kawy oraz oferowane przez nich festiwalowe menu (wraz z cenami) znajdziecie w poniższej galerii:

Wydarzenia towarzyszące Festiwalowi Czekolady i Kawy

Konkurs dla kawiarni i restauracji

  • W konkursie mogą wziąć udział lokale, które przygotowują festiwalowy deser na bazie czekolady Callebaut. Technolodzy Akademii Czekolady będą oceniać jego skład, pomysłowość i kompozycję. Nagrodą jest profesjonalne szkolenie w Akademii.

Rum i czekolada

  • W sobotę (15 kwietnia) w sklepie „Mucha w kieliszku” odbędzie się degustacja rumów. Podczas degustacji będzie można się przekonać, jak można skomponować rumy z czekoladami.

Konkurs dla amatorów na najlepsze brownie

  • W poniedziałek (17 kwietnia) cztery osoby, które kochają piec w domu, staną do rywalizacji na najlepsze brownie. Konkurs odbędzie się w cukierni Cocoart’s, a zwycięzca wygra szkolenie cukiernicze w Cocoart’s School.

Jedna kawa w różnych odsłonach

  • W czwartek (20 kwietnia) kawiarnia Szykier i palarnia kawy Quba Caffe zapraszają na warsztaty kawowe, podczas których będzie można spróbować, jak różne oblicza może mieć ta sama kawa zaparzana różnymi metodami.

Czekolada w lodowym wydaniu

  • W piątek (21 kwietnia) lodowe bistro Milk przygotuje wyjątkowe czekoladowe smaki lodów (w tym czekoladowe lody włoskie), czekoladę z kranu, specjalne desery oraz czekoladę na gorąco w kilku odsłonach.
Festiwal Czekolady w Rzeszowie