Festiwal Czekolady i Kawy w Łodzi
BAWEŁNA (Manufaktura)
♦ Sernik na zimno z białej czekolady i mascarpone (29 zł)
BISTRO SŁODZI (Zachodnia 63)
♦ Leśna monoporcja (20 zł) - ciemna i mleczna czekolada, orzechy laskowe, jagoda leśna
♦ Orzechowe cappuccino z karmelem (15 zł)
CAFE VERTE (Piotrkowska 113)
♦ Be Kinder, bueno? (22 zł) - mus Kinder Bueno z dodatkiem palonej czekolady, pieczonych w miodzie migdałów, kruszonki z gorzkiej czekolady, nutą marakui i pomarańczy
♦ Włoska kawa z domową śmietaną i białą czekoladą (16 zł)
COCOART'S (Okopowa 111)
♦ Opera (24 zł) - klasyka francuskiego cukiernictwa: wielowarstwowe ciasto migdałowe o smaku kawowym, polane czekoladą deserową
♦ Chocolate coffee (15 zł) - americano inne niż wszystkie: kawa płynie po delikatnej i aromatycznej czekoladzie wprost do filiżanki
COLOUR CAFE (Piotrkowska 132)
♦ Ptyś czekoladowy (19 zł) - chrupiący ptyś czekoladowo-orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem czekoladowym
♦ Kawa z czekoladą mleczną, bitą śmietaną i kakao (28 zł)
♦ Kawa z czekoladą słony karmel na bazie białej czekolady, bita śmietana, polewa karmelowa (28 zł)
DELIGHT (Ogrodowa 17, hotel Andel’s)
♦ Pralina czekoladowa (18 zł) - kompozycja czekolady, jadalnej gąbki i owoców
♦ Pink latte coffee (15 zł) - kawa z rumieńcem, czyli delikatne latte, które oprócz smakiem zachwyca kolorem
EKSPRES DO KAWY (Pl. Dąbrowskiego 2, ul. Krokusowa 3)
♦ Słodko-gorzki smak Irlandii w Łodzi (18 zł) - wilgotny, intensywnie wytrawny guinessowy biszkopt przełożony ganachem z gorzkiej czekolady i kajmaku
♦ Espresso tonic z Irish cream (17 zł)
FATAMORGANA (Księży Młyn 16)
♦ Hot Chocolate Banana (26 zł) - pieczony banan, kajmak - marakuja, prażone migdały, liofilizowana malina, espuma czekoladowa
♦ Dark Chocolate Latte (19 zł) - latte z gorzką czekoladą i liofilizowaną maliną
FORNO NERO (Piotrkowska 79)
♦ Dolce momento (24 zł / 29 zł z espresso) - biszkopt waniliowy, mascarpone, czekolada, liofilizowana truskawka
♦ Espresso (5 zł do deseru)
IMBER (Piotrkowska 43)
♦ Fondant czekoladowy z kremem z kwiatu pomarańczy i daktylami w syropie (26 zł)
♦ Czarna kawa z puszystym koglem-moglem z cynamonem i kardamonem (16 zł)
IRISH PUB (Piotrkowska 77)
♦ Chocopinacolada (32 zł) - żelka z ananasa z rumem w musie kokosowym, zamknięta w skorupce z ciemnej czekolady; podane na ciastku sablé, całość oblana białą czekoladą i posypana herbatnikiem
♦ Brownie hot chocolate with marshmallows (34 zł) - płynna czekolada na gorąco z ciastkiem brownie, waniliową bitą śmietaną, mini marshmallows oraz toppingiem czekolady
♦ Latte macchiato z syropem z orzecha włoskiego, likierem Baileys, orzechami włoskimi i biszkoptami Savoiradi (32 zł)
KOMEDIOWA (Piotrkowska 12)
♦ Rocher (25 zł) - monoporcja rocher z musem z orzechów laskowych, praliną orzechową i namelaką czekoladową
♦ Rafael (35 zł) - koktajl kawowy z malibu, espresso, sokiem z limonki, syropem cukrowym, krastem prażonych wiórków kokosowych oraz kulką z musem kokosowym w czekoladowej skorupce
KRAFTOWA (Piotrkowska 48)
♦ Czekoladowy kieliszek (22 zł) - czekoladowo-śmietankowy deser pod kopułą z czekolady ruby (aby go uwolnić należy wlać gorące espresso)
♦ Affogato z twistem, czyli espresso na gałce lodów waniliowych w nietypowym wydaniu (18 zł)
LEN I BAWEŁNA (OFF Piotrkowska)
♦ Tarta z ganache z czekolady i malinami (29 zł)
MANUARTE (Manufaktura)
♦ Jajko jednorożca (39 zł) - krem z różową czekoladą, woda różana, konfitura z rokitnika, łódzki żulik, parfait różano-szafranowy, kruszonka z czekolady karmelowej
♦ Kawa z różową czekoladą, mlekiem skondensowanym i falernum (19 zł)
NIE PYTAJj (Skupiona 1)
♦ BrownNut (28 zł) - Kakaowy ptyś wypełniony orzechową namelaką, konfiturą malinową oraz praliną z orzechów laskowych; zwieńczony kremem chantilly z mlecznej czekolady oraz mini ptysiem z solonym karmelem; całość podana na pudrze z malin
♦ Miso Chocolate (19 zł) - czekoladowa, deserowa kawa na bazie podwójnego espresso połączona z pastą miso; całość zwieńczona jajeczno-kakaowym kremem oraz solonym karmelem
POLONIA CAFE (Narutowicza 38/ U3)
♦ Torcik czekoladowy z jadalnym złotem (21 zł) - tort czekoladowy przekładany wiśniami i mascarpone, polany czekoladą z dodatkiem jadalnego złota
♦ Lawendowa latte (19 zł) - latte na pojedynczym espresso z syropem lawendowym i jadalnymi kwiatami dzikiej róży
RADOGOŚĆ CAFE (Zgierska 214)
♦ Daktylowa radość (22 zł) - brownie daktylowe z musem malinowym
♦ Czekoradość (19 zł) - kawa mrożona serwowana z czekoladą, pianką kawową i piankami marshmallow
RAMKI RESTAURACJA (Piotrkowska 144)
♦ Tartaletka chilli - jeżyna (19 zł) - tartaletka z ciastkiem nasączonym kawą, kremem na bazie ciemnej czekolady z chilli oraz ganachem jeżynowym
♦ Cappuccino z jeżynową pianką (18 zł) - espresso ze spienionym mlekiem z dodatkiem musu jeżynowego.
Zestaw w cenie 34 zł
SPALENI SŁOŃCEM (OFF Piotrkowska)
♦ Chocolate Willy (25 zł) - spód z domowego brownie, wiśniowa żelka agarowa, delikatny mus z mlecznej i gorzkiej czekolady, całość oprószona kakao
♦ Cherry Wonka (30 zł / 15 zł - wersja bezalkoholowa) - koktajl alkoholowy na bazie whisky Jameson z dodatkiem espresso i własnej produkcji syropem wiśniowym
SZPULKA (Manufaktura)
♦ Podwójnie czekoladowy deser z kremem na bazie białej czekolady i mascarpone z limonką oraz kremem z czekolady deserowej z chilli (28 zł)
SZWALNIA (Piotrkowska 217)
♦ Ptyś z kremem z czekolady madagascar z musem z czerwonej porzeczki i malinową żelką (19 zł)
♦ Owocowy przelew idealnie pasujący do porzeczkowego smaku ptysia (16 zł)
SZYKIER COFFE&BISTRO (Północna 1/3)
♦ Bomba de chocolate (25 zł) - wegańska monoporcja na kruchym spodzie z aksamitnym kremem na bazie mleczka kokosowego, najwyższej jakości czekolady oraz espresso speciality, wypełniona domową kwaśną konfiturą z owoców leśnych; słodycz przełamana słonym smakiem chrupiącej pistacji
♦ Bomba de fruta (kawa z deserem 31zł) - kawa przelewowa parzona na ziarnie jakości speciality; owocowa bomba świetnie kontrastuje z wyraźnym, czekoladowym deserem