Pozbywanie się ości z ryb bywa bardzo uciążliwe
Usuwanie ości z ryb to dla wszystkich bardzo uciążliwe zajęcie. Niestety, nieuniknione. Szczególnie, że wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a na wielu świątecznych stołach pojawią się na pewno takie ryby jak: karp, pstrąg czy śledzie. Okazuje się jednak, że jest prosty patent na pozbycie się ości z ryb. Wystarczy jeden składnik!
Jak usunąć ości z ryby? Wystarczy jeden produkt!
Aby pozbyć się ości z ryb wystarczy jeden produkt, który z pewnością ma każdy w swojej kuchni oraz odrobina czasu. W celu pozbycia się ości, wystarczy natrzeć rybę sokiem z cytryny. Cytrus ten sprawi, że ości staną się miękkie, a najmniejsze po prostu się rozpuszczą. Warto jednak pamiętać, że ten trik wymaga czasu. Namaczanie ryby w soku z cytryny powinno trwać około 10 godzin. Produkt powinien w tym czasie znajdować się w lodówce.
Drugi trik to ponacinanie ryby ostrym nożem, który przetnie ości co około 1 cm na głębokość 0,5 - 1 cm. Następnie rybę należy ułożyć na półmisku skórą do dołu i polać sokiem z cytryny tak, by wsiąkł w nacięcia w rybie i dotarł do ości. Pozostawiamy ją na pół godziny, a później odwracamy skora do góry, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dobę. Pół godziny przed planowanym smażeniem wyjmujemy rybę, a następnie opłukujemy i osuszamy.