Prestiżowy włoski magazyn „50 Top Pizza” opublikował coroczny ranking najlepszych pizzerii w Europie. W tegorocznym zestawieniu znalazły się aż trzy restauracje z Polski. Najwyżej, bo na 34. miejscu sklasyfikowana została pizzeria „Ostro” z Gdańska. W gdańskim lokalu włoskich recenzentów urzekły zwłaszcza Capricciosa i Diavola oraz pizza z gruszkami i gorgonzolą. Na 38. miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”, a na pozycji 46. - „Zielona Górka” z Pabianic pod Łodzią, która została określona mianem „prawdziwej ambasady neapolitańskiej tradycji”.
Najlepszą pizzerią w Europie (poza Włochami) w 2023 roku uznana została „Sartoria Panatieri” z Barcelony. Kolejne miejsca na podium zajęły: restauracja „Bæst” z Kopenhagi oraz „50 Kalò” z Londynu.
Najlepsze pizzerie w Europie według „50 Top Pizza”:
1. „Sartoria Panatieri” – Barcelona (Hiszpania)
2. „Bæst” – Kopenhaga (Dania)
3. „50 Kalò” – Londyn (Wielka Brytania)
4. „Via Toledo Enopizzeria” – Wiedeń (Austria)
5. „Pizza Zulù” - Fürth (Niemcy)
6. „Fratelli Figurato” – Madryt (Hiszpania)
7. „Forza” – Helsinki (Finlandia)
8. „Napoli On The Road” – London (Wielka Brytania)
9. „Nnea” – Amsterdam (Holandia)
10. „La Balmesina” – Barcelona (Hiszpania)
34. „Ostro” – Gdańsk
38. „Ciao A Tutti” – Warszawa
46. „Zielona Górka” – Pabianice
Polecany artykuł:
„50 Top Pizza” to coroczny plebiscyt, w którym jurorzy z Włoch wybierają restauracje serwujące najlepsze pizze. Ranking jest tworzony oddzielnie dla różnych regionów świata. Europejskie zestawienie nie obejmuje lokali z Włoch – włoskie pizzerie są klasyfikowane w oddzielnym rankingu.