Podwyżka podatku VAT na żywność. O tyle więcej będziemy płacić za jedzenie!
Sprawdziły się prognozy ekonomistów. Ministerstwo Finansów nie przedłuży zerowej stawki VAT na niektóre produkty żywnościowe. Powodem tej decyzji jest spadkowy trend inflacji. Od 1 kwietnia podatek wróci do poziomu 5 proc., a to oznacza wzrost cen w sklepach. Jak duży? Ekonomista Rafał Mundry przedstawił dokładnie wyliczenia, pokazujące o ile więcej pieniędzy wydawać na zakupy spożywcze.
- Gdy 100 zł tygodniowo wydajesz na zakupy żywności (ze stawką 0%), to koszt 5% VAT to około 250 zł rocznie (przyp. red.: ok 5 złotych tygodniowo i 20 zł miesięcznie). Gdy wydajesz 200 zł tygodniowo, roczny koszt powrotu 5% VAT to około 500 zł. Gdy 300 zł wydajesz tygodniowo na żywność, roczny koszt wyniesie 750 zł. Itd. – napisał ekonomista w serwisie X.
Polecany artykuł:
A ile pieniędzy trafi do budżetu państwa?
Nieprzedłużenie zerowej stawki VAT będzie, jego zdaniem, kosztować gospodarstwa domowe średnio 800-1000 złotych rocznie. Zaś dla budżetu państwa będzie to około 12 mld zł dodatkowych wpływów w skali roku.
Co istotne, nie wszystkie produkty w sklepach będą droższe, ponieważ obniżona stawka VAT nie dotyczyła całej żywności, lecz produktów z tzw. koszyka podstawowego, czyli nabiału, mięsa i produktów zbożowych.