Wiele osób narzekających na zmęczenie sięga po produkty zawierające kofeinę. Z czasem tak się do nich przywiązujemy, że korzystamy z nich codziennie, nawet gdy nie potrzebujemy dodatkowego „kopa”. Picie kawy dla wielu jest codziennym rytuałem, który oprócz przypływu energii przynosi także negatywne skutki.
Jak działa kofeina?
Dawka czyni truciznę. Tak jest w przypadku kofeiny. Ta w małych ilościach pozytywnie wpływa na organizm zdrowego i dorosłego człowieka. Według informacji fonte.com.pl, pobudza układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Jest też często wykorzystywana w medycynie, ponieważ łagodzi ból i napięcie.
Jednak może też powodować niepożądane skutki uboczne. Potrafi uzależnić fizycznie i psychicznie. Najczęstsze objawy u osób uzależnionych to: senność, bóle głowy, zmęczenie, drażliwość, niezdolność do efektywnej pracy czy zaburzenia koncentracji uwagi, o czym czytamy na doz.pl.
Polecany artykuł:
Co zawiera kofeinę?
Znajdziemy ją nie tylko w kawie i energy drinkach. Zawierają ją produkty, które spożywamy niemal codziennie. Przykładowe produkty podał portal fonte.com.pl.
- espresso (30 ml): 60 mg
- kawa rozpuszczalna (250 ml): 50-80 mg
- cappuccino (250 ml): 65 mg
- kawa filtrowana (125 ml): 85 mg
- kawa parzona (200 ml): 70-140 mg w zależności od zastosowanych proporcji kawy i wody
- herbata (150 ml): 32 mg
- herbata mrożona (330 ml): 20 mg
- gorąca czekolada (150 ml): 4 mg
- napój energetyczny (330 ml): 80 g
- napój typu cola (250 ml): 40 mg
- gorzka czekolada (30 g): 60 mg
- mleczna czekolada (30 g): 60 mg
Jaka jest akceptowalna dawka kofeiny?
Aby kofeina była skuteczna i nie powodowała negatywnych skutków trzeba ją ostrożnie dawkować. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić maksymalnie 300 mg. Według opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności bezpieczna ilość to 400 mg – ok. 5,7 mg na kilogram masy ciała.
Trzeba być ostrożnym, bo już po zażyciu 500 mg mogą pojawić się pierwsze skutki uboczne. Natomiast przy dawce 2000 mg kofeiny mówimy o zatruciu nią.