Na stole nie pojawią się jajka, biała kiełbasa czy majonez. To dlatego, że weganie nie spożywają produktów pochodzących od zwierzą. To jednak nie musi wcale oznaczać, że Wielkanoc będą świętować przy pustym talerzu. Wręcz przeciwnie. Na stole pojawi się całe mnóstwo pyszności: roślinne pasztety, żurek czy serniki z tofu - tym właśnie zajadają się osoby, które postanowiły spędzić Wielkanoc... po wegańsku.
- Dobrym zamiennikiem jajek są ... ziemniaki! - zapewnia autorka bloga meetwithoutmeat.pl Klaudia Goździk. - Aby uzyskać smak jajka, należy dodać czarną sól - to mój sekret! - dodaje.
Łodzianie coraz częściej rezygnują z mięsa i z nabiału.
- Z roku na rok mamy coraz więcej zamówień na wielkanocny garmaż - mówi Damian Stankiewicz z Papuvege, lokalu posiadającego w ofercie jedynie dania kuchni wegańskiej.
Co w tym roku cieszyło się największą popularnością?
- Mamy dużo zamówień na roślinne pasztety, babkę ziemniaczaną i wegańskie ciasta - tłumaczy.
O wegańską Wielkanoc pytała nasza reporterka Natalia Wolniewicz, posłuchajcie: