Ulubioną czynnością Polaków podczas majówki jest grillowanie. Większość nawet nie jest sobie w stanie wyobrazić tego okresu bez chociaż jednego odpalenia grilla i to bez względu na pogodę. Ale są pewne błędy podczas grilla, które popełnia wielu z nas. Sprawdź, czego należy unikać.
Polecany artykuł:
Odpowiednie miejsce
To kluczowy podpunkt, ponieważ rozpalenie grilla w nieodpowiednim miejscu może nawet narazić nas na mandat. Najlepiej jeśli dysponujemy własnym ogródkiem. Wtedy można bez zawahania przygotować grilla bez obaw o mandat. Jedynie warto pamiętać o sąsiedzkich relacjach, dlatego warto się postarać, aby dym nie trafiał na posesję obok.
Nieco inaczej wygląda sytuacja osób mieszkających w blokach i kamienicach. Jeśli ktoś czuje silną potrzebę wzięcia udziału w majówkowym grillowaniu, a ma do dyspozycji tylko balkon, to najlepiej będzie jeśli skorzysta z elektrycznego grilla.
Higiena
Dbanie o higienę może nas uratować przed zatruciami. Niestety, wiele osób często zapomina o takich podstawowych czynnościach jak umycie mięsa czy rąk.
Jeśli jednocześnie kroimy kilka rodzajów mięsa, to należy umyć nóż i ręce po każdym z nich. Tak samo jest w przypadku obracania mięsa na grillu. Należy wyczyścić dłonie lub przyrządy, których w tym celu używamy. Dzięki temu smaki się nie pomieszają.
Ryba
Większość potraw można położyć bezpośrednio na ruszcie, ale nie rybę! Ma ona taką strukturę, że po podgrzaniu może zacząć się rozpadać, a jej kawałki mogą wpadać do ognia. Jednak, to nie oznacza, że powinno się z niej rezygnować. Wystarczy położyć ją na tacce.
Polecany artykuł:
Przewracanie mięsa
Zbyt częste przewracanie mięsa to tendencja, którą posiada wiele osób. To nie przynosi żadnych pozytywnych efektów. Aby odpowiednio przygotować nasze potrawy wystarczy je obrócić raz. Podczas tej czynności nie powinno się także ich nakuwać.
Nieprzygotowanie mięsa przed grillowaniem
Jeden z najgorszych błędów jakie możemy zrobić to grillowanie nie do końca rozmrożonego mięsa. Takie praktyki mogą odbić się na smaku i naszym zdrowiu. Najlepiej jest kłaść na ruszt mięso w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo, należy unikać kupowania mięsa w gotowych marynatach, ponieważ te zawierają związki podkręcające smak i przedłużającą ich termin do spożycia. Jak czytamy na portalu top-grille.pl, nie najlepszym pomysłem jest także korzystanie z mięsa peklowanego lub wędzonego. Podczas jego grillowania mogą wytworzyć się toksyczne związki rakotwórcze.
Hostel dla bezdomnych "Nowy Początek" w Łodzi