W Niemczech brakuje pracowników
Nasi zachodni sąsiedzi zmagają się z ogromnym niedoborem wykwalifikowanych pracowników. Jak podaje Deutche Welle, szczególnie w hotelarstwie i gastronomii brakuje rąk do pracy.
Z wyliczeń Centrum Kompetencji ds. Zapewnienia Wykwalifikowanych Pracowników Instytutu Niemieckiej Gospodarki wynika, że na 44 tys. miejsc pracy w gastronomii i hotelarstwie przypada 29 tys. bezrobotnych, którzy mają odpowiednie kwalifikacje.
Najpilniej są poszukiwani kucharze i kucharki. Szacuje się, że w całych Niemczech brakuje 7555 osób do pracy na tym stanowisku.
Dlaczego akurat ta branża zmaga się z takim niedoborem pracowników? Według Deutche Welle powodem jest pandemia COVID-19, która sprawiła, że osoby pracujące w branży gastronomicznej i hotelarskiej przekwalifikowały się. Zdaniem portalu nie zanosi się na poprawę, ponieważ szanse na uzyskanie odpowiednich kwalifikacji nie wzrosły.
Polecany artykuł:
Ile można zarobić w Niemczech?
Ile można zarobić w Niemczech na stanowisku kucharza? Na portalach z ofertami pracy nie brakuje ogłoszeń w języku polskim. Średnie zarobki wahają się w graniach od 2500 do 3900 euro brutto. W wielu ofertach podane są stawki netto, które oscylują w granicach 1800-2500 euro.
Natomiast średnia pensja w Niemczech za cały 2022 rok wyniosła 4105 euro brutto (według Destatis).