Jakiego mięsa jemy najwięcej?
W latach 2000-2019 nastąpiły duże zmiany w konsumpcji mięsa na całym świecie. Niewątpliwie jednak ma to związek z wzrostem liczby ludności. Dla porównania, we wczesnych latach sześćdziesiątych na Ziemi żyło około 3 mld osób. Obecnie, najpopularniejszym mięsem w skali globalnej jest drób, później wieprzowina, wołowina, a następnie baranina i mięso kozie.
Polecany artykuł:
Gdzie jada się najwięcej mięsa?
Jak można się domyślać, w biednych państwach rocznie spożywa się bardzo mało mięsa. Przeciętny Etiopczyk konsumuje rocznie tylko 7 kilogramów, Rwandyjczyk 8 kilogramów, a Nigeryjczyk 9 kilogramów. Jednak i tak najmniej mięsa spożywają mieszkańcy Indii - mniej niż 4 kilogramy na osobę. Wpływ na to mają czynniki kulturowe i religijne.Natomiast w państwach, w których ilość spożywanego mięsa jest największa, wynosi ona ponad 100 kilogramów rocznie na osobę. Dla porównania, jest to równowartość 50 kurczaków lub połowy krowy!
A gdzie mięsa je się najwięcej? Szczegóły w galerii poniżej.
Polecany artykuł:
Ile mięsa zjada przeciętny Polak?
Przeciętny Polak w skali całego roku zjada około 78 kilogramów mięsa. W naszym kraju najchętniej spożywa się wieprzowinę (40 kilogramów na osobę). Na drugim miejscu uplasowało się mięso drobiowe (30 kilogramów na osobę), na trzecim natomiast wołowina (2-3 kilogramy na osobę).