Popularny słodzik zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca

i

Autor: pixabay

Zdrowie

Uwaga! Niebezpieczny słodzik! Zwiększa ryzyko udaru mózgu i zawału serca

2023-03-24 15:52

Wybierasz słodzik zamiast cukru, licząc, że zmniejszasz ryzyko rozwoju groźnych chorób? Amerykańscy naukowcy dowiedli, że to nie do końca dobry pomysł. Erytrytol, uznawany do tej pory za zdrowy zamiennik cukru, może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Erytrytol, oznaczany jako E968, to alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli, stosowany powszechnie jako substancja słodząca. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego od lat jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę. Ma także zerową wartość energetyczną, przez co stosują go osoby dbające o linię. Dodatkowo nie jest fermentowany przez bakterie, a zatem nie powoduje próchnicy. Erytrytol uznawany był do tej pory za zdrowy zamiennik cukru. Tymczasem najnowsze badania naukowców z Cleveland Clinic, opublikowane w Nature Medicine, temu przeczą.

- Znaleźliśmy substancję, która wydawała się odgrywać dużą rolę (w zwiększeniu ryzyka wystąpienia zawału i udaru – przyp.red.), ale nie wiedzieliśmy, co to jest. Potem odkryliśmy, że to erytrytol – wyjaśnił jeden z autorów badania, dr Stanley Hazen.

Autorzy badania podkreślają, że koniczne jest przeprowadzenie dalszych badań pod kątem długotrwałego wpływu słodzików na organizm człowieka.

W formie: Czym zastąpić cukier?