Coraz więcej osób sięga po mleko bez laktozy, które zaczęło funkcjonować w powszechnej opinii jako zdrowsze. Wiele osób wychodzi z założenia, że skoro tradycyjne mleko wywołuje dolegliwości gastryczne u osób cierpiących na nietolerancję laktozy, a pozbawione laktozy nie, to musi to oznaczać, że to drugie jest zdrowsze i lepiej tolerowane przez układ pokarmowy. Niektórzy nawet uważają, że produkty bezlaktozowe mają mniej kalorii, skoro są lepiej trawione przez organizm. Okazuje się, że to nie do końca prawda.
Polecany artykuł:
100 g mleka bez laktozy, według kalkulatorkalorii.net, zawiera około 40 kcal. Mleko tradycyjne zawierające 1,5 proc. tłuszczu ma 45 kcal w 100 gramach, a 2 proc. - 50 kcal (jedna szklanka mleka to 245 gramów). Dla porównania 100 gramów Coca-Coli zawiera 42 kcal.
Mleko bez laktozy ma także bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że prowadzi do szybkiego skoku stężenia glukozy we krwi, a zatem nie jest wskazane dla osób chorych na cukrzycę.