Ten ser jest jednym z najlepszych na świecie. Powstaje pod Rzgowem

2025-12-11 15:52

Sukces rzemieślniczego przysmaku z województwa łódzkiego. Dojrzewający ser kozi Groseran, produkowany w rodzinnym gospodarstwie Groser w Grodzisku koło Rzgowa, zdobył Złoty Medal w jednym z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów - Concours International de Lyon 2026.

  • Polski ser rzemieślniczy z województwa łódzkiego zdobywa międzynarodowe uznanie, co stanowi powód do dumy.
  • Dojrzewający ser kozi Groseran z serowarni Groser w Grodzisku zdobył Złoty Medal w prestiżowym konkursie w Lyonie.
  • Pokonał tysiące konkurentów z całego świata, zachwycając jurorów i zdobywając uznanie nawet w restauracjach z gwiazdką Michelin.
  • Dowiedz się, gdzie możesz spróbować tego wyjątkowego przysmaku i przekonać się o jego niezwykłym smaku!

Lokalny ser w światowej czołówce

W tegorocznej edycji konkursu eksperci oceniali aż 2200 serów z całego świata, w tym 50 z Polski. Groseran znalazł się w elitarnym gronie zaledwie ośmiu polskich serów, które wróciły z Lyonu ze złotem.

Jak podkreśla Monika Lasoń, która wraz z mężem prowadzi serowarnię, to ogromne wyróżnienie.

– Po raz pierwszy startowaliśmy w tym konkursie. Wymagania są bardzo wysokie, a sery oceniane są anonimowo, tylko po numerach. To ogromna radość i wyróżnienie – podkreśla Monika Lasoń, współprowadząca serowarnię.

Złoto z Lyonu to nie pierwsza nagroda dla Groserana. Ten wyjątkowy ser ma już na koncie m.in.:

  • Perłę 2019 w konkursie Smaki Regionów,
  • dwa Tygle Smaków – wyróżnienia w konkursie wojewódzkim,
  • Grand Prix II Podlaskiego Święta Sera,
  • uznanie szefów kuchni gwiazdkowej restauracji Arco by Paco Perez w Gdańsku, gdzie pojawia się w dwóch daniach.

Dla niewielkiej, rodzinnej serowarni to potwierdzenie, że ich rzemieślniczy produkt dorównuje najlepszym serom świata.

Gdzie spróbować nagrodzonego sera?

Każdy, kto chciałby poznać wyjątkowy smak sera Groseran, ma taką możliwość. Pani Monika Lasoń regularnie wystawia swoje produkty na rynku „Prosto od rolnika”. Targ odbywa się w każdą sobotę przy centrum handlowym Port Łódź. To doskonała okazja, by osobiście spróbować jednego z najlepszych serów na świecie.

Filip Chajzer otworzył kebaba w Warszawie. Po przysmak z Berlina ustawiła się długa kolejka