Jak karmią w polskich szpitalach?
Szpitalne jedzenie od dawna jest tematem sporów. Chociaż w ostatnim czasie znacząco poprawiła się jakość serwowanych posiłków, wciąż w wielu miejscach pozostawia ona wiele do życzenia.
Internauci chętnie dzielą się w mediach społecznościowym tym co otrzymali, niestety w większości przypadków obrazki nie są zachęcające. Jak wynika z informacji uzyskanych przez pacjentów z całego kraju, w szpitalach na śniadanie najczęściej otrzymujemy pieczywo z serkiem topionym, masło, pomidora i wędlinę. Do tego jogurt czy dżem. Jednak w przypadku, kiedy pacjent jest wegetarianinem, omijana jest wędlina i w efekcie zdarza się, że dostajemy nawet sam chleb z masłem. Nie ma zastępczych produktów, w przypadku obiadów często posiłki są zimne, bez smaku. Kolacje wyglądają niemal identycznie jak śniadania, i tak każdego dnia.
Porozmawialiśmy z osobami, które leczyły się w polskich szpitalach i poprosiliśmy ich o zdjęcia przykładowych posiłków, jakie otrzymali. Wszystkie zdjęcia możecie zobaczyć w naszej galerii poniżej. Oceńcie sami!
Polecany artykuł:
Pacjenci z łódzkiego szpitala złożyli skargę
Na niesmaczne jedzenie skarżą się pacjenci hematologii w Szpitalu im. Kopernika w Łodzi. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że leżą w placówce nawet tygodniami, przyjmując ciężką chemię. Jak informuje "Dziennik Łódzki", złożyli nawet w tej sprawie pismo do dyrektora szpitala, w którym proszą o interwencję w sprawie posiłków. Pacjenci przekonują, że z tych samych produktów można gotować smaczniej, wystarczy jedynie odrobina staranności ze strony firmy cateringowej.
Po wniesionej przez 18 pacjentów skardze, szpital zdecydował się na zorganizowanie spotkania z dietetykiem i przedstawicielem firmy cateringowej, którym wszyscy mogli przedstawić swoje postulaty.