Smakuje jak z Sabaudii a powstaje... pod Rzgowem. Przysmak z Łódzkiego wśród najlepszych na świecie

2025-12-03 12:22

Niezwykły sukces przysmaku rodem z województwa łódzkiego. Rzemieślniczy produkt, wytwarzany w Grodzisku koło Rzgowa, zdobył Złoty Medal w prestiżowym, międzynarodowym konkursie w Lyonie. Ten wyjątkowy produkt pokonał tysiące konkurentów z całego świata i zachwycił jurorów swoim smakiem.

Województwo łódzkie ma powody do dumy. Produkowany w niewielkiej, rodzinnej serowarni Groser z Grodziska ser zdobył uznanie na arenie międzynarodowej. Mowa o dojrzewającym serze kozim Groseran, który został nagrodzony Złotym Medalem podczas prestiżowego konkursu Concuours International de Lyon 2026.

Międzynarodowy sukces sera z Łódzkiego

W tegorocznej edycji konkursu w Lyonie specjaliści z całego świata oceniali aż 2200 serów, w tym 50 pochodzących z Polski. Groseran był jednym z zaledwie ośmiu polskich serów, które wróciły do kraju ze złotym medalem. Jak podkreśla Monika Lasoń, która wraz z mężem prowadzi serowarnię, to ogromne wyróżnienie.

Po raz pierwszy nasz ser startował w tym konkursie, a aby się tam dostać, trzeba spełnić bardzo wysokie wymagania. Do tego sery oceniane są anonimowo, mają numerki, więc bardzo nas cieszy ten medal - mówi.

Złoty medal z Lyonu to nie pierwsze wyróżnienie dla sera z Grodziska. W 2019 roku Groseran otrzymał prestiżową Perłę w konkursie Smaki Regionów. Na swoim koncie ma także dwa Tygle Smaków, czyli nagrody w wojewódzkim konkursie produktów tradycyjnych. Co więcej, podczas II Podlaskiego Święta Sera, jednego z najważniejszych wydarzeń dla serowarów w kraju, zdobył Grand Prix konkursu. Wyjątkowy smak docenili również kucharze z restauracji Arco by Paco Perez w Gdańsku, która może pochwalić się gwiazdką przewodnika Michelin. Przysmak z Łódzkiego jest tam serwowany w dwóch daniach.

Gdzie spróbować nagrodzonego sera?

Każdy, kto chciałby poznać wyjątkowy smak sera Groseran, ma taką możliwość. Pani Monika Lasoń regularnie wystawia swoje produkty na rynku „Prosto od rolnika”. Targ odbywa się w każdą sobotę przy centrum handlowym Port Łódź. To doskonała okazja, by osobiście spróbować jednego z najlepszych serów na świecie.

Filip Chajzer otworzył kebaba w Warszawie. Po przysmak z Berlina ustawiła się długa kolejka