Święto ramenu w Łodzi i okolicach
Sprężysty makaron, pełen umami bulion i dodatki – japoński ramen ma swoich miłośników na całym świecie. Łódź już od 9 lat obchodzi święto tej słynnej potrawy. Tegoroczna edycja Ramen Festiwalu rozpocznie się w piątek (15 listopada) i potrwa do niedzieli (24 listopada).
Przez 10 dni 34 restauracje w Łodzi i regionie serwować będzie ramen w 30 wyjątkowych odsłonach. Oprócz ramenów typowo japońskich - tych klasycznych i bardziej nowoczesnych – będą rameny w stylu meksykańskim i francuskim, będzie ramen BBQ, a nawet ramenowy burger. Jak co roku, do wyboru będą rameny z mięsem, owocami morza i wegańskie.
- Wśród ciekawych składników można zaś wymienić kozi ser, pomarańczę, spring rolls, chorizo czy skórki wieprzowe - mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.
Festiwalowych ramenów będzie można spróbować w restauracjach w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Tuszynie, Kutnie i Bełchatowie. Będzie można je też zamówić na wynos.
Pełną listę festiwalowych ramenów znajdziecie w poniższej galerii:
Polecany artykuł:
Ramen Festival 2024 – wydarzenia towarzyszące
Podczas festiwalu odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi – tym razem goście odwiedzą restaurację Sushi Zielony Chrzan, która poza obowiązkowym ramenem, zaproponuje dania kuchni japońskiej i koreańskiej.
W oba festiwalowe weekendy będzie można zjeść japońskie śniadanie w restauracji Sendai Sushi&Ramen.
W czwartek (21 listopada) w bibliotece Secesja odbędzie się prelekcja dr Doroty Ekier, która przedstawi społeczną historię ramenu.
Dla gości festiwalu przygotowano też konkursy, w których nagrodami będą m.in. ręcznie malowane piny od łódzkiej marki Pinswear.
Polecany artykuł: