Ramen Festival 2024
Companeros (OFF Piotrkowska, Łódź)
Mexican Tantanmen – makaron ramen własnej produkcji, chipotle tare, kremowy bulion wieprzowy, olej chili, ostre mięso mielone, totoposy, pak choi, piklowane jalapeño, piklowana cebulka, kolendra
Cena: 49 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi)
Farina Bianco (Piłsudskiego 14, Łódź)
Farina Ramen – kurczak, liczi, bulion wołowo-drobiowy, imbir marynowany, wodorosty, pak choi, grzyby mun, straw mushroom, białe grzyby mun, edamame, szczypiorek, jajko, oliwa truflowa
Cena: 58 zł (650 g)
Gorilla Sushi & Ramen (Sacharowa 6/8, Łódź)
Chilli Con Carne Ramen – tare shoyu, makaron od ato, soboro z czarną fasolą, mini kukurydza, dymka, nitamago, limonka, chili, gorzka czekolada
Cena: 55 zł (800 g)
Hashtag Sushi (Piotrkowska 113, Łódź)
Ramen Kremowy Bekon – ramen przygotowany na aromatycznym, autorskim wywarze podawany ze słupkami pieczonego wędzonego bekonu, twardym dojrzewającym serem kozim, makaronem ramen, jajkiem, słupkami marchewki, pak choi, szczypiorem i prażonym sezamem
Cena: 47 zł (800 g)
♦♦♦
Ramen Flaki z Boczniaka – ramen przygotowany na aromatycznym wywarze z opalanych warzyw, podany z boczniakami w formie flaków, makaronem ramen, pak choi, grillowanymi warzywami, prażonym sezamem i szczypiorem
Cena: 44 zł (820 g)
Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1, Łódź)
Ahiru Ramen – aromatyczny bulion wołowy, tare truflowo-borowikowe, makaron alkaliczny, pieczona marynowana pierś z kaczki, sos truflowy, glazura śliwkowa, grzyby shitake, groszek czepny, pomarańcza, marchew, jajko ajitsuke tamago, szczypior
Cena: 63 zł (400 ml bulionu, pierś kaczki, dodatki)
Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn)
Ebi no Mori Ramen – wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw makaron ramen, szyjki rakowe, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, szczypior, pomarańcza, chili
Cena: 45 zł (500 ml wywaru, 60 g makaronu, 30 g szyjek rakowych, 100 g pozostałych dodatków)
♦♦♦
Tennen Kinoko Ramen – wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, shiitake, shimeji, rydze, kurki, szczypior
Cena: 45 zł (500 ml wywaru, 60 g makaronu, 100 g grzybów, 50 g pozostałych dodatków)
House of Sushi (Piotrkowska 91, Łódź)
Torikatsu Ramen – chrupiący filet torikatsu, kinpira z marchewki, maślana kukurydza, jajko ajitsuke, makaron ramen, grzyby shitake, spring rolls warzywny, mini papryczki, kremowy bulion miso, sezam, szczypior, unagi
Cena: 49 zł (800 g)
Kimsu Sushi & Ramen (Łódź, Piotrkowska 142 / Pabianice, Grobelna 8 / Zgierz, Dąbrowskiego 20b)
Matcha Ramen – bulion chintan (klarowny bulion drobiowy) połączony z tare na bazie matchy i dodatki: kurczak karaage, kukurydza, mizuna, nitamago, kiełki rzodkiewki i narutomaki
Cena: 44,90 zł (900 g)
Maiki Sushi (Plac Wolności 7, Kutno)
Chicken Katsu Ramen – bulion drobiowy, shoyu tare, makaron, kurczak w cieście, marchew blanszowana, grzybki shimeji, dynia marynowana, pak choi, jajko
Cena: 49 zł (750 ml)
Manuarte (Rynek Manufaktury, Łódź)
Cza Cza Chashu Tonkotsu – wieprzowy bulion Tonkotsu na bazie tare shio z grzybowo-rybnym dashi, chashu nduja, orzechy musztardowe, tarte żółtko nori, dżem Benishoga, chicharron, dymka, olej chorizo
Cena: 52 zł (720 g)
Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42, Łódź)
Ramen à la Francuska Zupa Cebulowa – aromatyczny bulion warzywny z delikatnie karmelizowaną cebulą, makaron, „kulki mocy” z sera – nieodłączny element francuskiej zupy cebulowej, marynowane jajo nitamago, marynowany kurczak w stylu japońskim, kiełki, szczypior, sezam i nori
Cena: 55 zł (700 g)
♦♦♦
Wegański Ramen à la Francuska Zupa Cebulowa – bogaty bulion warzywny z karmelizowaną cebulą, makaron ramen, „kulki mocy” wypełnione roślinnym serem będącą hołdem dla klasycznej francuskiej receptury, marynowane wędzone tofu, kiełki, szczypior, sezam i nori
Cena: 55 zł (700 g)
Pan Miyagi Modern Asian Street Food (Tatrzańska 78, Łódź)
Shoyu Ramen – drobiowy bulion na bazie sosu sojowego z dodatkiem imbiru, czosnku, mirinu, sake, glonami kombu i katsubushi. Chashu, marynowane jajko, glony nori, narutomaki, cienki falisty makaron, szczypiorek
Cena: 48 zł (320 ml wywaru + 250 g dodatki)
Ramenownia by Susharnia (Piotrkowska 89, Łódź)
BBQ Tonkotsu – makaron ramen własnej produkcji, BBQ tare, kremowy bulion wieprzowy, olej chipotle, wieprzowina bbq, dymka, shitake, cebula, pół jajka
Cena: 52 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi)
♦♦♦
Kinoko Shoyu Ramen – makaron ramen własnej produkcji, tare z suszonych grzybów, klarowny bulion z warzyw i grzybów, olej shitake, szarpane boczniaki, bimi, shitake, pieczony pomidor, groszek cukrowy
Cena: 47 zł (140 g makaronu, 350 ml bulionu, toppingi)
Ramen Shop (Łódź, Armii Krajowej 39 / Łódź, Rojna 84c / Łódź, Broniewskiego 69 / Łódź, Roosevelta 7 / Łódź, Nastrojowa 43 / Zgierz, Łódzka 4/6 / Pabianice, Konopnickiej 39A)
Karashibi Spicy Doritos Ramen - gęsty, kremowy bulion Tori Paitan, makaron ramen, konfitowana mielona wołowina, ostry olej karashibi z pikantną papryką i pieprzem shibi, tsuma z rzodkwi, jajko ajitsuke, kolendra i serowe Doritos
Cena: 55 zł (750 ml)
Sendai sushi & ramen (Monopolis, Łódź)
Buta shoyu ramen – beef shoyu, grillowany polik wieprzowy, brukselka smażona w słodkim miso, kiełki, jajko ajitsuke, szczypior, sezam kimchi
Cena: 41 zł (420 g)
♦♦♦
Kotteri vege ramen – wywar veganmen, kaczka wegańska hoisin, kasztany, suszony pomidor, marynowane shitake, sezam wasabi
Cena: 41 zł (420 g)
SmaszMi (Zgierska 211, Łódź)
Miso Ramen Smash Burger – bułka maślana typu brioche, Mac&Cheese na makaronie ramen, grillowany brzuch chashu, porcja smashowanej wołowiny, cheddar, szczypiorek, świeże jalapeno, pikle z ogórka, karmelizowany bambus, majonez miso
Cena: 49 zł
Sushi Art (Wici 32, Łódź)
Miso Tori Ramen z szarpaną karkówką – kremowy bulion drobiowy z mieszanką trzech past miso i szarpaną karkówką wieprzową, podany z warzywami z woka, marynowanymi shitake, fasolką edamame, grzybkami shimeji i nitamago
Cena: 49 zł (500 ml)
Sushi w dłoń (Łódź, Wici 87a / Łódź, Traugutta 14 / Łódź, Dąbrowskiego 17a)
Kiusiu Ramen – bulion drobiowy, tare na demi glace, wołowina szarpana w pikantnym sosie azjatyckim, marynowane grzyby shitake, oliwa truflowa, szczypior, jajko, nori, puder z grzybów shitake
Cena: 49 zł (750 ml)
Szpulka (Rynek Manufaktury, Łódź)
Coconut Ramen z krewetka torpedo i grillowanym ananasem – ramen na bazie bulionu drobiowego, tare shoyu, z makaronem alkalicznym, krewetkami torpedo, grillowanym ananasem, pak choi, szczypiorem, jajem ajitsuke z dodatkiem chipsów kokosowych i nori
Cena: 57,60 zł (690 g)
Tabu Sushi (Piłsudskiego 14, Łódź)
Tantanman Ramen by Tabu – wywar drobiowy, tare z kremowego miso, pikantna mielona wieprzowina, zielona cebulka, grzybki shimeji, marynowane jajko, olej chili, pak choi, sezam
Cena: 56 zł (700 g)
Tanoshii Sushi and Ramen (Stefanowskiego 17, Łódź)
Scallop Tonkotsu – makaron alkaliczny podawany z kremowym bulionem wieprzowym, tare shio z bonito i soli morskiej, smażony przegrzebek, pastrami wołowe, pół nitamago, pianka wasabi z dodatkiem limonki, szczypior, olej mayu (z palonego czosnku i sezamu)
Cena: 58 zł (500 ml + dodatki)
Umami Sushi Bar (Plac Wolności 2, Bełchatów)
Duck Shoyu Ramen – bulion gotowany na kaczce, tare na bazie sosu sojowego i yuzu, grillowana pierś z kaczki, krokieciki z kaczki, marynowane jajko ajitsuke, menma, czerwona cebulka, szczypior, olej smakowy
Cena: 45 zł (650 g)
Zielona (Rynek Manufaktury, Łódź)
Ramen z bakłażanem i wędzonym serem – kremowy bulion z pieczonych warzyw, bakłażana z dodatkiem jogurtu, makaron ramen, ser wędzony, grzyby shitake i shimeji, pak choi, dymka, pieczony czosnek
Cena: 52 zł (450 ml)
♦♦♦
Pumpkin Ramen z wegańskim qurczakiem – kremowy bulion z pieczonych warzyw, dyni z dodatkiem mleka kokosowego, makaron ramen, qurczak, marynowana dynia, pieczony pomidor, dymka, kolendra, oliwa chili
Cena: 52 zł (450 ml)
Zielony Chrzan (Żwirki 8, Łódź)
Niboshi Shoyu Paitan – gęsty drobiowy paitan, tare na bazie dwóch sosów sojowych i niboshi dashi, olej drobiowy. Toppingi: wolno gotowany schab iberico, grzyby shimeji, groszek cukrowy, jajko nitamago, japoński musztardowiec, karmelizowany por, chipsy z topinamburu
Cena: 44 zł (750 g)