Już niedługo święta wielkanocne. Trwa zakupowa gorączka, a jednym z podstawowych produktów, które kupujemy są jaja, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Kiedy już zaopatrzymy się w odpowiednią ilość jaj, powinniśmy zadbać o to, aby odpowiednio je przechowywać, zwłaszcza, że zdarza się nam kupować na zapas. Mogłoby się wydawać, że w przechowywaniu jajek nie ma niczego skomplikowanego. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że znaczenie ma nie tylko to, jaką półkę w lodówce wybierzemy, ale także którą stroną przechowujemy jajka, o czym przekonuje znany w mediach społecznościowych dietetyk, Michał Wrzosek.
- Nie trzymamy jajek zaokrągloną końcówką do dołu. Wtedy jajko szybko się starzeje, bo szybciej powiększa się komora powietrzna wewnątrz jajka – wyjaśnia dietetyk i dodaje, że jajek nie musimy trzymać w lodówce, ale dzięki temu dłużej utrzymują one świeżość i oraz zmniejsza się ryzyko rozwoju bakterii.
To jednak nie wszystko. Ważne jest także to, gdzie dokładnie trzymamy jajka w lodówce.
- Produkty trzymane na drzwiach lodówki narażone są na największe wahania temperatur, dlatego nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki! - podkreśla Michał Wrzosek.
Zwyczaje wielkanocne w Polsce, o których nie miałeś pojęcia!