11 pestycydów w batoniku dla dzieci Ewy Chodakowskiej
Fundacja Pro-Test przebadała dziewięć produktów firmowanych przez Ewę Chodakowską i Annę Lewandowską. W niemal wszystkich wykryto pozostałości pestycydów – w niektórych nawet kilka jednocześnie.
Najbardziej niepokojący wynik dotyczył produktu BeRaw! Kids Batonik Guma Balonowa Ewy Chodakowskiej. Laboratorium wykryło w nim pozostałości 11 pestycydów, w tym acetamipryd w ilości 0,089 mg/kg.
- To pestycyd stosowany do zwalczania szkodników w uprawach. Jest zaklasyfikowany jako neonikotynoid, czyli związek chemicznie zbliżony do nikotyny. Działa na układ nerwowy owadów, powodując ich paraliż. Niestety przy okazji szkodzi też pszczołom i innym owadom zapylającym. Acetamipryd może mieć również neurotoksyczny wpływ na ludzi, zwłaszcza dzieci. Badania wykazały jego obecność w płynach ustrojowych kobiet w ciąży i dzieci, co budzi uzasadnione obawy o jego wpływ na rozwój układu nerwowego - podaje Fundacja Pro-Test.
Dla porównania, w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci przepisy unijne dopuszczają maksymalnie 0,01 mg/kg tej substancji – ośmiokrotnie mniej. Wśród wykrytych substancji znalazły się także m.in. azoksystrobina, boskalid, cyprodynil, fluopyram, lambda-cyhalotryna i tebukonazol.
- To prawdziwy koktajl chemiczny, którego łączny wpływ na zdrowie nie został dokładnie zbadany. Eksperci podkreślają jednak, że takie mieszanki mogą mieć efekt synergii – działanie poszczególnych substancji może się wzajemnie potęgować, zwiększając toksyczność - wyjaśnia Fundacja Pro-Test i dodaje, że normy formalnie nie obowiązują batonów, które nie są klasyfikowane jako żywność specjalnego przeznaczenia, mimo że produkt jest reklamowany jako odpowiedni dla dzieci.
Polecany artykuł:
Pestycydy w produktach Anny Lewandowskiej
Nie lepiej wypadły produkty sygnowane przez Annę Lewandowską. W Energy Simple Bar Truskawkowym wykryto siedem pestycydów, mimo że producent zapewnia, iż to przekąska idealna również dla dzieci.
Jeszcze poważniejsze zastrzeżenia budzą Bezglutenowe ciasteczka owsiane Foods by Ann, w których laboratorium znalazło malation – pestycyd zakazany w Polsce ze względu na wysoką szkodliwość dla środowiska. Obecność tej substancji może wskazywać na import surowców z krajów, gdzie jego stosowanie jest wciąż dozwolone.
Fundacja informuje, że pestycydy wykryto także w:
- owsiance truskawka & aronia Foods by Ann – 4 substancje,
- liofilizowanych truskawkach Foods by Ann – 3 substancje,
- musli energia morwa, maca, chia Purella Superfoods – 2 substancje,
- batonach BeRaw! Cripsy Fruit oraz Energy Plum – od 1 do 2 pestycydów.
Jedynym produktem całkowicie wolnym od pozostałości pestycydów okazało się musli proteinowe kakao, orzeszki arachidowe, czekolada Purella Superfoods.
Jak wskazuje Fundacja Pro-Test, obecne przepisy Unii Europejskiej określają limity pozostałości pestycydów tylko dla jednorodnych surowców (np. jabłek czy pszenicy). Tymczasem produkty przetworzone, takie jak batony, musli czy owsianki, nie mają ustalonych norm dla mieszanek składników. To luka prawna, która sprawia, że producent nie musi badać końcowego produktu — wystarczy, że poszczególne składniki spełniają normy, co w praktyce nie zawsze jest weryfikowane.
Dietetyczka komentuje wyniki badań Fundacji Pro-Test
Twórcy raportu podkreślają, że dzieci są szczególnie narażone na toksyczne związki, ponieważ ich organizmy dopiero się rozwijają, a układ nerwowy i odpornościowy nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Nawet niewielkie dawki pestycydów mogą zaburzać procesy rozwojowe.
- Pestycydy, nawet w niewielkich ilościach, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie dzieci, ponieważ ich organizm jest bardziej wrażliwy i dopiero się rozwija. U najmłodszych zaburzenia mogą dotyczyć układu hormonalnego, nerwowego czy odpornościowego. Długotrwała ekspozycja na pozostałości pestycydów w żywności może sprzyjać m.in. problemom z koncentracją, snem, a nawet wpływać na gospodarkę hormonalną w okresie dojrzewania. Dlatego warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone, dokładnie myć owoce i warzywa, a jeśli to możliwe – sięgać po te z lokalnych, sprawdzonych źródeł - wyjaśnia dietetycza Kasia Koćwin z DietByKate.
Badanie wykonano we wrześniu 2025 r. w Zakładzie Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Próbki zakupiono w warszawskich sklepach stacjonarnych oraz online. Laboratorium przebadało je akredytowanymi metodami pod kątem obecności 516 pestycydów.
Wysłaliśmy prośbę o komentarz do firmy Anny Lewandowskiej oraz do producenta przekąsek z linii BeRaw! i Purella Superfoods. Czekamy na odpowiedź.