Bakteria w rybie wędzonej. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w popularnej rybie wędzonej dostępnej do kupienia w supermarkecie Carrefour, wykryto niebezpieczną bakterię. Chodzi dokładnie o ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w partii Łososia Atlantyckiego wędzonego na zimno. W tej chwili sieć sklepów Carrefour wycofuje rybę ze sprzedaży. Natomiast pod nadzorem odpowiednich służb, producent szuka źródła zakażenia.
Szczegóły wycofywanego produktu
- Produkt – Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250
- Numer partii: L39321,
- Data minimalnej trwałości: 22.10.2022,
- Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski.
Polecany artykuł:
Bakterie niebezpieczne dla zdrowia
Spożycie produktu może być niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzkiego. Bakterie Listeria monocytogenes są bardzo szkodliwym rodzajem bakterii Gram-dodatnich. Mogą wywołać m.in. uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią Listeria monocytogenes może doprowadzić do poważnych powikłań, do których zaliczamy np. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.