Absolwenci łódzkiego gastronomika

i

Autor: K Baryga

Młodzi i zdolni kucharze z Łodzi będą reprezentować Polskę nha konkursie w Szanghaju!

2020-10-01 14:14

Wygrali konkurs kulinarny i będą reprezentować Polskę w Szanghaju. Dwóch absolwentów szkoły gastronomicznej w Łodzi wygrało eliminacje WorldSkills Poland. Kucharze przygotowali 3 popisowe dania, które przypadły do gustu jury.

Stworzyli popisowe dania, którymi przekonali jury, że są najlepsi w całej Polsce. Jacek Darnowski i Daniel Bauer wygrali konkurs kulinarny i będą reprezentować Polskę w Szanghaju.

- Miałem 1,5 godziny na przygotowanie deseru lub dania głównego. Przygotowałem ciasto kruche z orzechem włoskim, konfiturę z gruszką i limonką, a także lody z korzenia pietruszki. To wszystko polałem ciepłym kompotem z natki pietruszki - mówi Jacek.

Skąd biorą się pomysły na tak oryginalne potrawy?

- Inspirację w gotowaniu można czerpać z różnych miejsc. Mogą to być książki, natura lub sztuka. Czasami to może być złudne, ale trzeba znaleźć złoty środek - dodaje Daniel Bauer.

Zwycięzcy oprócz biletów do Szanghaju wygrali roboty kuchenne, które ułatwią im przygotowania do wielkiego finału.