Łódzka gastronomia przez pandemię boryka się z wieloma problemami!

2021-11-22 17:20

Brak potrzebnych produktów, brak chętnych do pracy jako kucharz czy kelner. Choć w mieście otwiera się wiele nowych lokali to ​rąk do pracy jest nie za wiele.

Pandemia odmieniła łódzką gastronomię.W restauracjach brakuje rąk do pracy. Kucharze przebranżowili się, a kelnerzy szybko odchodzą z pracy lub po prostu rezygnują z dnia na dzień.

- Często jest tak, że właściciele stają się gospodarzami lokalu, a nawet doglądają kuchni — opowiada manager wielu restauracji Adam Kopczyński. - Wielu kucharzy się przebranżowiło — dodaje.

- W hurtowniach często brakuje potrzebnych składników — mówi restaurator Dariusz Sójka. - Postawiliśmy na lokalnych dostawców — dodaje.

Jak mówią restauratorzy, łodzianie chętnie wracają do restauracji i lokale odnotowują podobny utarg jak ten przed pandemią.