Kupujesz gotową masę makową na święta? Na to zwracaj uwagę w pierwszej kolejności! Ekspertka radzi

2025-12-17 15:15

Makowiec to ciasto, bez którego wielu nie wyobraża sobie świąt. Kluczowa jest w nim masa makowa. Coraz częściej sięgamy po gotowe produkty ze sklepu, by zaoszczędzić czas. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, radzi, na co zwracać uwagę przy zakupie Sprawdź, czego unikać.

masa makowa

i

Autor: Ania Freindorf/REPORTER, Adam STASKIEWICZ/East News/ East News

Makowiec to jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków polskich świąt. Pojawia się na wigilijnym stole, ponieważ mak od dawna kojarzono z dostatkiem, płodnością i pomyślnością – tysiące ziaren miały przyciągać bogactwo w nowym roku.

W tradycji ludowej wierzono również, że mak ma moc ochronną: sypano go w obejściu i dodawano do potraw, by odpędzać zło oraz zapewnić spokój domownikom. Słodki, zwijany placek łączy proste ciasto z aromatycznym nadzieniem z maku, miodu i bakalii, czyli składników typowo odświętnych. To także smak wspólnoty: pieczony w domu, krojony na cienkie plastry i podawany gościom, przypomina o ciągłości tradycji i rodzinnych historiach.

Gotowa masa makowa. Na co zwrócić uwagę w sklepie?

Aby przygotować idealny makowiec, niezbędna jest masa makowa. Część osób przygotowuje ją samodzielnie od podstaw, jednak wielu, w pogoni za oszczędnością czasu, decyduje się na kupno gotowego produktu w puszce lub słoiku. Na co zwracać uwagę przy ich wyborze? O tym mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się na co dzień zdrową żywnością. Ekspertka radzi, by dokładnie czytać etykiety.

- W sklepach już pojawiły się gotowe masy makowe - mówi. - Kiedy je kupujemy, warto sprawdzić ile mają maku. Niestety zwykle tego maku jest niewiele, bo 21-22%. Jeśli jest 28, no to już naprawdę jest super produkt. Do tego wielu producentów dodaje sztuczny miód, dodają na przykład syrop glukozowo-fruktozowy. Oczywiście jeszcze cukier, mało bakalii, mało orzechów.

Domowa masa makowa. Lepsza alternatywa?

Jak podkreśla ekspertka, znacznie lepszym i zdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie masy. Daje to pełną kontrolę nad składem i pozwala uniknąć niechcianych dodatków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy nadmiar cukru. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim sprawdzonym sposobem:

- Powiem wam szczerze, ja nigdy nie korzystam z gotowych mas makowych, tylko kupuję, można taki dostać mak, 100% maku w maku, dwukrotnie lub trzykrotnie mielony. Zalewam gorącym mlekiem, dodaję miód, dodaję bakalie, takie jakie lubię i już mam gotową masę makową - mówi.

Quiz. Świąteczne potrawy regionalne. Myślisz, że wiesz wszystko o świętach? Grubo się zdziwisz!
Pytanie 1 z 10
Regionalną potrawą wigilijną z Mazowsza są:
Beszamel - Jak zrobić makowiec