Koniec z chemią w napojach gazowanych?!
Bromowany olej roślinny (BVO) jest emulgatorem dodawanym najczęściej do napojów gazowanych o smaku cytrynowym. Dzięki tej substancji olejek cytrusowy pozostaje zawieszony w wodzie, zamiast oddzielać się i wypływać na powierzchnię napoju. BVO stosuje się od lat 30. XX wieku. Na przestrzeni lat wiele krajów zrezygnowało z jego stosowania. Nie może być stosowany między innymi w Unii Europejskiej, ale także w Indiach czy w Japonii. Jednak w Stanach Zjednoczonych BVO w niewielkich ilościach nadal jest wykorzystywane przez producentów napojów gazowanych. Wkrótce ma się to jednak zmienić, ponieważ Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) chce uchylić to zezwolenie. Wszystko przez niedawno przeprowadzone badania naukowe, które dowodzą, że olej roślinny modyfikowany bromem nie jest bezpieczny dla zdrowia. Szczególnie dla prawidłowej pracy tarczycy.
Co prawda większość producentów napojów gazowanych - zwłaszcza duże amerykańskie koncerny - już dawno zmieniło swoje receptury, niemniej BVO nadal jest wykorzystywane w USA i nie tylko. Bromowany olej roślinny można bowiem stosować przy produkcji napojów cytrusowych i część producentów nie zmieniła swoich przyzwyczajeń.
Zakaz stosowania BVO prawdopodobnie wejdzie w życie w 2024 roku.