Jesz takie banany? Więcej tego nie rób!

i

Autor: pixabay

Jesz takie banany? Więcej tego nie rób! Mogą szkodzić zdrowiu

2023-03-01 9:47

Banany to bez wątpienia zdrowa przekąska. Zawierają dużo witamin i związków mineralnych. Jednakże nie wszystkie. Sprawdź, jakich bananów nie powinno się jeść.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby bananów. Tropikalne owoce są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Banany są cenione przede wszystkim ze względu na dużą ilość potasu. Z tego powodu są zalecane osobom, które mają wysokie ciśnienie krwi. Owoce są też polecane na chorobę wrzodową. Pomagają także w walce z anemią, ponieważ zawierają sporą ilość żelaza. Ponadto można w nich znaleźć pektynę, która obniża poziom złego cholesterolu. 

Korzyści z jedzenia bananów jest dużo, jednakże okazuje się, że nie wszystkie owoce nadają się do jedzenia i wcale nie chodzi o kolor skórki. To mit, że nie powinno się jeść bananów, które mają brązową skórkę. Są one tak samo zdrowe jak zielone. Jedyna różnica polega na stopniu dojrzałości, a co za tym idzie na walorach smakowych - ciemniejsze są słodsze niż zielone. 

Tymczasem trzeba zwrócić uwagę na coś zupełnie innego - mianowicie na ciemnobrązową linię przechodzącą przez środek owocu. Świadczy ona o tym, że banan został zaatakowany przez pleśń z gatunku nigrospora. W przypadku uczulenia na ten rodzaj pleśni, skutki mogą być fatalne. W najgorszym przypadku może dojść do reakcji anafilaktycznej, która jest stanem zagrożenia życia. 

PARADA WOLNOŚCI Łódź 2022