Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby bananów. Tropikalne owoce są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Banany są cenione przede wszystkim ze względu na dużą ilość potasu. Z tego powodu są zalecane osobom, które mają wysokie ciśnienie krwi. Owoce są też polecane na chorobę wrzodową. Pomagają także w walce z anemią, ponieważ zawierają sporą ilość żelaza. Ponadto można w nich znaleźć pektynę, która obniża poziom złego cholesterolu.
Korzyści z jedzenia bananów jest dużo, jednakże okazuje się, że nie wszystkie owoce nadają się do jedzenia i wcale nie chodzi o kolor skórki. To mit, że nie powinno się jeść bananów, które mają brązową skórkę. Są one tak samo zdrowe jak zielone. Jedyna różnica polega na stopniu dojrzałości, a co za tym idzie na walorach smakowych - ciemniejsze są słodsze niż zielone.
Tymczasem trzeba zwrócić uwagę na coś zupełnie innego - mianowicie na ciemnobrązową linię przechodzącą przez środek owocu. Świadczy ona o tym, że banan został zaatakowany przez pleśń z gatunku nigrospora. W przypadku uczulenia na ten rodzaj pleśni, skutki mogą być fatalne. W najgorszym przypadku może dojść do reakcji anafilaktycznej, która jest stanem zagrożenia życia.