Burger Fest w Łodzi

i

Autor: Kinga Baryga

Jemy w Łodzi Burger Fest 2022 już w piątek! Zobacz MENU i PROGRAM. Sprawdź SZCZEGÓŁY

2022-05-27 9:33

Będą klasyczne czyli mięsne, wegetariańskie, a nawet z rybą! Już 27 maja rusza Jemy w Łodzi Burger Fest 2022. 39 lokali zaproponuje swoim gościom, festiwalowe burgery.

Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 27 maja 2022 i będzie trwał 10 dni, do 5 czerwca. Wydarzenie organizują: Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi, głównym partnerem jest firma Bidfood Farutex, a w tym roku dołączył również Wolt (serwis do zamawiania jedzenia online). W czasie wydarzenia na fanów burgerów będzie czekało 39 różnych propozycji przygotowanych specjalnie na festiwal. Co ciekawe, poza lokalami z Łodzi, w imprezie wezmą udział restauracje z Aleksandrowa Łódzkiego, Konstantynowa Łódzkiego, a nawet z Tomaszowa Mazowieckiego.

Jemy w Łodzi Burger Fest 2022: Mięsne, rybne i wegańskie

To moment, w którym można już zdradzić festiwalowych uczestników i ich propozycje.

- Jak zwykle restauracje pozytywnie zaskakują niecodziennymi połączeniami smaków i składnikami. W tym roku królują szparagi –znajdziemy je aż w ośmiu burgerach, ale to nie jedyne sezonowe warzywo – w kilku daniach pojawi się również młoda kapusta czy rabarbar. - mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.

Wśród mięs wygrywa wołowina, ale ma dużą konkurencję, bo w festiwalowych burgerach spróbować będzie można kotletów z jagnięciną, tuńczykiem, krabem, flądrą, kałamarnicą, wołowym żebrem czy brzuchem wieprzowym. Restauracje nie zapomniały również o osobach niejedzących mięsa. Na prośbę gości w wielu propozycjach będzie można zamienić kotlet na roślinny, a 8 spośród festiwalowych burgerów jest w stu procentach wegańskich, w których mięso zastąpiono tofu lub kotletami z brokułów, czerwonej fasoli, soczewicy czy kaszy jaglanej.

Jemy w Łodzi Burger Fest 2022. Pieczemy burgerowe bułki

Co ciekawe, w tej edycji wiele lokali będzie samodzielnie wypiekało pieczywo do burgerów. Najwięcej jest bułek maślanych, ale również botwinkowa, szpinakowa czy ta z dodatkiem kozieradki i pokrzywy. Są restauracje, które w ogóle zrezygnowały z bułek – tradycyjną formę zastąpiono gofrem czy arabskim chlebkiem.

Jeśli o pieczywie mowa, związana jest z nim jedna z festiwalowych atrakcji. Wraz z restauracją Drukarnia i KUSZ Production organizatorzy nakręcili instruktażowy film, jak w domu upiec bułki do burgerów. Zostanie wyemitowany w mediach społecznościowych podczas festiwalu i jest idealnym uzupełnieniem wcześniejszej produkcji o przygotowywaniu mięsa.

Grill, koktajle i burgerowy Dzień Dziecka

To nie jedyne wydarzenie towarzyszące. W poniedziałek 30 maja restauracje z Manufaktury (Szpulka i Zielona) przygotują specjalne zestawy składające się z festiwalowego burgera i koktajlu w promocyjnej cenie, a już dzień później Centralna Gastromachina zaprosi na wyjątkowego grilla w podwórku Piotrkowskiej 93. We wtorek w restauracji będzie gotował, piekł i smażył nie tylko Wiktor Kaczanowski, szef kuchni restauracji, ale również zaproszeni goście: Przemysław Bednarz z restauracji Szwalnia i Bartosz Snecz Dębski. Uwaga – restauracja będzie świętowała także w środę. Z okazji przypadającego

Dnia Dziecka Gastromachina przygotuje słodkości dla młodszych gości i wyjątkowe koktajle dla tych starszych. A dla wszystkich od 16.00 grill i steki ze smokera.

Jemy w Łodzi Burger Fest. Konkursy dla gości

- Czytelnicy będą mogli spróbować swych sił w quizie z wiedzy na temat burgerów, wraz z łódzkimi lokalami spróbujemy odtworzyć kilka najdziwniejszych burgerów świata, będzie też można wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Wśród nagród zaproszenia o wartości 200, 150 i 100 zł ufundowane przez Wolta. Serwis zamówień pamięta również o osobach preferujących zamawianie jedzenia z dostawą. Wybrane burgery festiwalowy będzie można w Wolcie zamówić online, a również skorzystać z rabatów dla nowych gości.

Lepi pierogi dla łodzian, żeby nakarmić ukraińskie wojsko