Pączki

i

Autor: pexels.com

Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Oto najważniejsze zasady, by nie były za tłuste

2024-02-08 11:18

Już niedługo wielkie święto fanów słodkości. W tym roku tłusty czwartek obchodzimy 16 lutego. Część z nas decyduje się własnoręcznie zrobić pączki czy faworki. Jak się okazuje, to wcale nie jest takie proste. Jaki jest sekret najsmaczniejszych wypieków? Pamiętaj o tych zasadach!

Tłusty czwartek 2024. Kiedy wypada?

Wielkimi krokami zbliża się najważniejszy dzień dla wszystkich łasuchów, kiedy bezkarnie możemy jeść pączki czy faworki. Tłusty czwartek obchodzimy w tym roku niemal tydzień przed Walentynkami, czyli 8 lutego.

Zgodnie z polską tradycją, ten kto w tłusty czwartek zrezygnuje z pączków, temu w ciągu całego roku nie będzie sprzyjało szczęście i dobrobyt.

Jak zrobić idealne pączki? Pamiętaj o tych zasadach!

Zgodnie z tradycją pączki muszą być smażone w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze. Jednak, nie powinniśmy smażyć ich na czymkolwiek. Niezwykle ważny jest bowiem wybór odpowiedniego tłuszczu, tak aby wypieki nie odbiły się na naszym zdrowiu.

Jak powszechnie wiadomo, najkorzystniejsze dla zdrowia są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, z naciskiem na najbardziej pożądane kwasy omega-3. Warto jednak wiedzieć, że najzdrowsze są te spożywane na zimno. Nie powinniśmy więc smażyć na nich pączków. Mają niską temperaturę dymienia- oznacza to, że szybko zaczną się spalać i staną się toksyczne dla zdrowia.

Wiele osób ma zasadę, że pączki smaży tylko na smalcu. Fakt, ten tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia, więc nie spala się szybko. Problem w tym,  że tę właściwość posiada dzięki zawartym w nim nasyconym kwasom tłuszczowym. Ona natomiast są niekorzystne dla serca i całego układu krążenia.

Jest jednak jeden wyjątek. To olej rzepakowy. Około 30 procent jego składu stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jednak, jak na tłuszcz roślinny, ma on wyjątkowo wysoką temperaturę dymienia. Wyższą posiada jedynie olej kokosowy, który również nada się do smażenia pączków, nada im też wyjątkowy aromat. Jedynym kłopotem jest natomiast cena, która nie dla każdego jest korzystna.

Jak smażyć pączki, żeby nie nasiąkały tłuszczem?

Aby pączki nie były zbyt tłuste, warto wiedzieć o kilku kwestiach. Po pierwsze, zawsze smażymy pączki w dużej ilości tłuszczu, wrzucając na mocno rozgrzany olej. Nie może być jednak zbyt gorący, bo wtedy mogą spalić się z zewnątrz, a w środku wciąż być surowe. Przyjęło się, że idealna temperatura do smażenia to 180 stopni Celsjusza.

By ograniczyć wchłanianie tłuszczu, warto dodać do ciasta kieliszek spirytusu, łyżkę octu lub sok z połówki cytryny. Natomiast po usmażeniu słodkości kładziemy na papierze kuchennym, by wchłonął on pozostały nadmiar tłuszczu.

Monopoly po łódzku. Powstaje kultowa gra planszowa na 600-lecie miasta