jedzenie

i

Autor: Pexels

zdrowie

Prawie połowa Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia. Jak tego uniknąć? Sprawdź porady ekspertki

2025-03-06 12:47

Idziesz do sklepu głodny, kupujesz mnóstwo niepotrzebnych produktów, a później je zwyczajnie wyrzucasz do kosza. Brzmi znajomo? Marnowanie żywności to duży problem społeczeństwa niemal na całym świecie. A jak tego uniknąć i zachować jedzenie na dłużej? Zapytałam o to dietetyczkę, Magdalenę Nowicką.

Polacy masowo marnują żywność. Statystyki są zatrważające 

Każdego roku marnuje się około 1/3 żywności, czyli około 5 milionów ton! Oznacza to 126 kg żywności zmarnowanej w przeliczeniu na jednego Polaka. Jeśli chodzi o Europę jest to średnio 179 kg, natomiast a w krajach afrykańskich zaledwie 10 kg na osobę!

A marnowanie żywności jest również stratą energii i wody. Szczególnie, gdy mamy do czynienia ze wzrostem cen żywności.

Na potrzeby raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2024", Banki Żywności przeprowadziły badania na grupie 1000 osób i zapytały o nawyki dotyczące marnowania jedzenia. Niemal połowa (45% osób) przyznało, że wyrzuca produkty spożywcze do kosza. 

Jak prawidłowo czytać etykiety, co najczęściej wyrzucamy i jak sobie radzić, by uniknąć marnowania żywności? Zapytałam o to dietetyczkę, Magdalenę Nowicką. 

Czy etykiety informujące o dacie ważności produktów trzeba czytać wprost? Czy zależy od produktu?

Magdalena Nowicka: Etykiety z datą ważności należy traktować jako wskazówkę, ale nie zawsze oznaczają, że po tej dacie produkt jest już niezdatny do spożycia. Warto rozróżniać dwa typy dat:

  • "Najlepiej spożyć do" – dotyczy to produktów, które po upływie daty mogą stracić na jakości (smak, tekstura), ale nie zawsze stają się niebezpieczne. Dotyczy to głównie produktów o krótkim okresie trwałości, jak np. nabiał czy mięso.
  • "Data ważności" – warto uważać w przypadku produktów łatwo psujących się, po upływie daty mogą wystąpić zagrożenia zdrowotne, np. bakterie. Tutaj lepiej nie ryzykować.

Jakie produkty najczęściej wyrzucamy?

Najczęściej wyrzucane są produkty, które szybko się psują, takie jak:

  • Świeże warzywa i owoce, szczególnie te, które już nie wyglądają najlepiej, tzn. nie mają idealnej tekstury 
  • Nabiał (mleko, jogurty, sery)
  • Pieczywo
  • Mięso i ryby (często z powodu błędów w przechowywaniu lub nieodpowiedniego terminu przydatności)

Jakie więc nawyki powinniśmy w sobie wypracować, by nie marnować jedzenia?

Planowanie posiłków i zakupów – ustalenie, co będziemy jeść w danym tygodniu, pomoże uniknąć impulsywnych i niepotrzebnych zakupów. Warto przed pójściem do sklepu zrobić listę zakupów lub zdjęcie lodówki - wtedy będziemy pewni co potrzebujemy, a czego nie. 

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach – ważne jest, aby odpowiednio przechowywać produkty, by jak najdłużej utrzymywały świeżość. Np. w przypadku warzyw liściastych warto trzymać je w szklanych pojemnikach z przykrywką - wtedy nie wyschną tak szybko jak trzymałoby się je luzem lub w opakowaniu, w którym je kupujemy

Zastosowanie resztek – kreatywne wykorzystanie resztek jedzenia zamiast ich wyrzucania, np. takie resztki warto wykorzystać do jakiejś sałatki, tortilli, czy dania z patelni

Regularne sprawdzanie dat ważności – Codziennie lub co kilka dni warto przeglądać zawartość lodówki i mieć pewność, że nie przeoczy się produktów, które mają krótki termin ważności i należy je zużyć w najbliższym czasie, w pierwszej kolejności

Czy przygotowanie listy produktów, posiłków na cały tydzień jest dobrym pomysłem na niemarnowanie jedzenia?

Zdecydowanie tak, to doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia. Przygotowanie listy produktów i zaplanowanie posiłków na cały tydzień pozwala uniknąć niepotrzebnych zakupów i zapewnia, że kupujemy tylko to, co rzeczywiście będziemy używać. To także pomaga lepiej zarządzać zapasami i spożywać produkty, zanim stracą ważność.

Małgorzata Foremniak "nurkowała" w lodówkach z gotową żywnością. Gwiazda nie lubi gotować?
Łódź Radio ESKA Google News
Autor:

Mieszkańcy wyprodukują żywność na korytarzu swojego bloku. Wyjątkowy projekt SmartFood