Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Większość osób popełnia błąd

i

Autor: mat. prasowe

Wielkanoc

Jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc? Większość osób popełnia błąd

2024-03-20 9:43 Materiał sponsorowany

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Na polskich stołach zagości biała kiełbasa, bez której nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Jak ją przygotować, żeby wydobyć z niej niepowtarzalny smak i aromat? Wyjaśniamy.

W Wielkanoc na polskich stołach będzie królować biała kiełbasa. W żurku, parzona i pieczona. Przyrządzenie białej kiełbasy wydaje się dziennie proste. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że większość z nas popełnia ten sam błąd, który sprawia, że nawet najlepszej jakości produkt traci swoje walory smakowe.

Białej kiełbasy nie należy gotować, lecz parzyć! Jak to zrobić, żeby była idealna? Najpierw gotujemy wodę, a następnie dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, parę listków laurowych, ząbek czosnku, suszony majeranek i sól. Całość doprowadzamy do pierwszego etapu wrzenia, ale nie do gotowania. Ten moment możemy rozpoznać po pierwszych bąbelkach powietrza pojawiających się w wodzie. Idealna temperatura to około 80 stopni Celsjusza. Wtedy wkładamy kiełbasę do wody, wyłączamy palnik, a garnek przykrywamy (przed włożeniem do wody możemy ją nakłuć widelcem, aby nie popękała). W ten sposób parzymy kiełbasę przez około 20 minut. Dzięki temu będzie idealnie przyrządzona, a swoim smakiem i aromatem zachwyci podniebienia naszych gości.

Warto pamiętać, że duże znaczenie ma także jakość samej kiełbasy. Na świąteczny stół, ale nie tylko, wybierajmy kiełbasę zawierającą 90 proc. mięsa wieprzowego. Najlepiej ręcznie robioną, bez dodatków skrobiowych. Taką znajdziemy w sklepach Pamso, działających w Polsce od ponad 100 lat. 

Biała kiełbasa

i

Autor: mat. prasowe

Podaj przepis i zgarnij hajs na Wielkanoc

Poza białą kiełbasą są jeszcze inne dania, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. Sałatka jarzynowa, żurek na zakwasie, faszerowane jajka, ale także domowy pasztet, faszerowany schab i pieczenie, które łączymy z suszonymi śliwkami, morelami lub żurawiną. Te dania będą gościć na polskich stołach, ale… każdy na swoje ulubione przepisy, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chcemy je poznać, dlatego wspólnie z firmą Pamso przygotowaliśmy konkurs dla naszych czytelników. Podzielcie się swoimi oryginalnymi przepisami na pieczone przysmaki. Szczególnie interesują nas marynaty i pieczone mięsa na świąteczny stół. Konkurs trwa do 28 marca do godziny 23.59. Autorzy najciekawszych przepisów otrzymają bony o wartości 100 złotych, które będzie można zrealizować w sklepach firmowych Pamso.

Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie na stronie internetowej wielkanocneprzysmaki.eska.pl. Wystarczy kliknąć w link. Powodzenia!

Listen on Spreaker.