Jak prawidłowo smażyć grzyby? Wiele osób popełnia ten sam błąd

i

Autor: pixabay

Grzyby

Jak prawidłowo smażyć grzyby? Wiele osób popełnia ten sam błąd, przez który grzyby tracą smak

2023-09-27 15:30

Jak smażyć grzyby, żeby wydobyć z nich smak i aromat? W sezonie grzybowym to jedno z najczęściej zadawanych pytań. Wiele osób popełnia ten sam błąd, przed który grzyby w trakcie obróbki termicznej tracą smak. Sprawdź, jak prawidłowo przyrządzić grzyby.

Jak smażyć świeże grzyby? Na oleju czy na maśle?

Sezon na grzyby w pełni. Polacy z miast, miasteczek i wsi ruszyli na grzybobranie. Po owocnych zbiorach często pojawia się pytanie, jak przyrządzić grzyby, żeby były smaczne. Okazuje się, że wiele osób w trakcie smażenia grzybów popełnia ten sam błąd, przez który tracą one swój cenny aromat. Jak prawidłowo smażyć grzyby? Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni tłuszcz. Smażenie grzybów na oleju nie jest dobrym pomysłem, choć wiele osób wybiera właśnie ten rodzaj tłuszczu. Grzyby zdecydowanie lepiej smażyć na maśle, ale nie zwykłym, lecz klarowanym. 

Masło klarowane ma wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu grzyby nie przypalą się w trakcie obróbki termicznej, a do tego zachowają swoje wartości odżywcze. Wybierając ten rodzaj masła, będziemy mieć większą kontrolę nad procesem smażenia i unikniemy niespodzianek. Przypalone grzyby mają bowiem wyjątkowo gorzki smak. Co istotne, zanim wrzucimy grzyby na patelnię, musimy pamiętać o tym, by były suche. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy oczyszczone, ale także osuszone grzyby. 

Smażenie grzybów leśnych a sól. Jak doprawić smażone grzyby?

Bardzo ważny w trakcie smażenia grzybów jest moment solenia. Od tego, kiedy dodamy sól do grzybów w dużej mierze zależy końcowy smak dania. Wiele osób dodaje sól na początku smażenia. To błąd, który sprawia, że grzyby tracą smak, a do tego wypływa z nich nadmiar wody. Sól należy dodać na końcu smażenia. 

PARADA WOLNOŚCI Łódź 2022
Listen on Spreaker.