Grillowanie to nasz drugi, po piłce nożnej, sport narodowy. Sezon właśnie się rozpoczął. Jak kraj długi i szeroki, Polacy ruszyli do grillowania. Spotkania z bliskimi na świeżym powietrzu, unoszący się dookoła zapach pieczonych smakołyków, a na ruszcie kulinarna rozkosz – tak spędzimy najbliższe miesiące. Żeby jednak mieć pewność, że nasze grillowe specjały będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe, powinniśmy trzymać się kilku zasad.
Unikaj azotynu sodu
Zanim wrzucimy na ruszt nasze ulubione przysmaki, powinniśmy zwrócić uwagę na ich skład. Wiele produktów przeznaczonych do grillowania zawiera azotyn sodu - konserwant hamujący rozwój bakterii Clostridium botulinum, nazywanej potocznie jadem kiełbasianym. Azotyn sodu jest stosowany w procesie peklowania. Dzięki niemu mięso ma zachować kolor oraz dłuższą trwałość. Nie każdy jednak wie, że w wysokich temperaturach z azotynu i białek zawartych w mięsie powstają nitrozoaminy - niekorzystne dla zdrowia związki organiczne. Właśnie dlatego planując grilla, powinniśmy zrezygnować z produktów peklowanych. Przed zakupem sprawdzajmy etykiety. Składnikiem niepożądanym jest przede wszystkim sól peklująca, czyli azotyn sodu (E250).
Rozpalaj z głową
Żeby grillowanie było zdrowe, powinniśmy również rozsądnie wybierać produkty do rozpalania. Po pierwsze używajmy węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Nie rozpalajmy grilla gazetami czy kartonami z nadrukami. Jeśli używamy podpałki, powinniśmy odczekać co najmniej kilka minut, zanim zaczniemy przygotowywać posiłek.
Podczas grillowania warto korzystać z aluminiowych tacek lub folii aluminiowej, które zapobiegną kapaniu tłuszczu i powstawaniu toksycznych oparów. Co bardzo ważne, starajmy się nie jeść przypalonego mięsa. Dodatkowo zadbajmy o to, aby nasz posiłek był urozmaicony. Dorzućmy na ruszt świeże warzywa, które zawierają w sobie mnóstwo antyoksydantów. Dzięki temu zapewnimy sobie większą ochronę przez nowotworami oraz przedwczesnym starzeniem.
Grillowanie z Grotem
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy chcą grillować smacznie i zarazem zdrowo, firma GROT stworzyła linię produktów bez azotynu sodu. W ofercie GROTA jest kiełbasa „Bez E” grill, czyli bez „konserwantów”, które mają wydłużyć jej trwałość. W asortymencie grillowym znajdziemy również kaszankę Grotowską cienką grill, wyprodukowaną w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kolejny produkt bez azotynu sodu to kaszanka na grilla z pieczarkami. W specjalnej linii na grilla dostępna jest także kiszka ziemniaczana o smaku wiejskich ziemniaczków z cebulką oraz szeroki wybór mięsa najwyższej jakości, wyłącznie od polskich rolników i hodowców.
Zgarnij nagrodę za soczysty przepis
Wspólnie z firmą GROT zorganizowaliśmy wyjątkowy konkurs dla naszych słuchaczy i czytelników. Wyślijcie nam swój przepis na udanego grilla. Przy jego komponowaniu uwzględnijcie kilogramy miłości, dekagramy cierpliwości i szczyptę humoru. Twórcy najbardziej soczystych przepisów zgarną nagrody. Więcej informacji o konkursie znajdziecie na stronie udanegrillowanie.eska.pl.